У стилі голлівудського бойовика завершилася операція облуправління боротьби з організованою злочинністю Херсонщини із знешкодження групи хабарників. Напередодні до УБОЗу звернувся приватний підприємець із заявою про те, що посадовець селищної ради  Антонівки під Херсоном вимагає від нього 80 тисяч доларів США за сприяння в ухваленні рішення про передачу двох гектарів землі біля траси Одеса—Мелітополь—Новоазовськ під будівництво кемпінгу. Передача грошей посереднику здійснювалася просто на стоянці службових автомобілів поруч із будівлею селищної ради. Оперативники очікували, що після отримання готівки посередник одразу передасть долари чиновникові, але той щось запідозрив, кинувся за кермо свого «Міцубісі» і натиснув на педаль газу. Його переслідували кілька міліцейських машин і зупинили вже за десять кілометрів від Антонівки — на Бериславському шосе Херсона. Дорогою водій іномарки викинув пакет з доларами через вікно, але позбутися речового доказу йому не вдалося: пакет знайшли і підібрали.

— Операцію зі збору доказів злочину, що тривала близько двох місяців, можна було б вважати стовідсотково успішною, якби затримання посередника і хабарника відбулося вже після того, як вони поділили між собою мічені гроші. Та плани довелося коригувати, коли посередник кинувся навтьоки, а не піднявся до кабінету свого спільника. Ризикувати такою сумою державних грошей ми не мали права, тому машину з готівкою довелося перехоплювати дорогою, — пояснив в ексклюзивному бліц-інтерв’ю кореспонденту «Голосу України» начальник УБОЗу Херсонщини, полковник Гліб Мельниченко.

У прес-службі обласної прокуратури інформують: за матеріалами УБОЗу розпочато досудове розслідування за статтею 368 КК України — отримання посадовцем обіцянки чи неправомірної вигоди в особливо великих розмірах, що карається терміном від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. 

Основним фігурантом розслідування є голова селищної ради Ігор С. Під час допиту він своєї вини не визнав і охарактеризував справу як «замовну». Але потім зник, нині встановлюється його місцезнаходження, повідомив прес-секретар прокурора Херсонщини Федір Самойленко. Тому не виключено можливість оголошення Ігора С. у розшук.

Щодо цього Ігоря С., то у серпні нинішнього року суддя Дніпровського району Херсона Михайло Стамбула визнав його винним у порушенні антикорупційного законодавства України і оштрафував на 2550 гривень. Протокол про порушення складали працівники того ж УБОЗу: за їхньою версією, воно полягало у тому, що обраний керівником органу місцевого самоврядування управлінець продовжував займатися бізнесом, не оформивши офіційно виходу з членів спостережної ради комерційної фірми, якою свого часу керував його батько. Ігор С. своєї вини не визнав, антикорупційний протокол також назвав «замовним» і оскаржив вердикт першої інстанції в Апеляційному суді Херсонщини. Хтозна, чи з’явиться тепер голова селищної ради на розгляд своєї апеляції.

Херсон.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.