У Луганську пройшли урочисті заходи, присвячені 70-річчю визволення області від німецько-фашистських загарбників. Чи не найголовнішим об’єктом цієї події стала бойова машина часів Великої Вітчизняної війни — відреставрований танк (на знімку). На ньому визволяли Україну, Румунію, Болгарію, Югославію і Чехословаччину. Він брав участь у розгромі японської армії, але в бою був підбитий ворожим снарядом і після ремонту його відправили в тил. В 1971 році танк подарували місту, встановили на платформу, і 40 років він «охороняв» в’їзд до обласного центру в районі Гострої Могили.
Городянам він відомий як пам’ятник радянським героям-танкістам. За два місяці до 70-річчя він зійшов з постаменту й був відреставрований членами громадської організації ветеранів війни «Каска» під керівництвом Олександра Акулова. Його завели й поставили на хід.
— Коли ми вирішили відреставрувати      Т-34, то ставили перед собою одну мету — дати можливість молодому поколінню доторкнутися до «живої» легенди, стати частиною Великої Перемоги, — розповідає заступник луганського міського голови Олександр Ткаченко. — Сьогодні ще живі ті, хто визволяв нашу батьківщину від фашистів на таких само танках, і це дуже важливо для них.
Т-34 стоятиме в почесній варті біля Пілона Слави до 8 вересня, щоб кожен житель міста міг на власні очі побачити воєнну легенду, зробити фотознімок на пам’ять, розповісти дітям і онукам про страшну війну й про ту ціну, яку заплатили наші предки за свободу нинішніх поколінь.
Цього дня містом курсував ще один об’єкт, який спричинив чималий інтерес — особливий бронепоїзд №2 «За Батьківщину!». Понад 70 років тому його виготовили робітники Ворошиловградського паровозобудівного заводу імені Жовтневої революції, і в жовтні 1941 року він вирушив на фронт. 
Команда бронепоїзда безперервно вела бойові операції зі стримування противника. 
За допомогою десантної роти й артилерійського вогню утримувалася оборона на лінії Заповідна—Ровеньки, забезпечувався рух головною залізничною колією Донбас—Ростов—Москва. У бронепоїзда не було перепочинку. Він вів вогонь по німецьких танках, що проривалися, відбивав нальоти ворожої авіації, охороняв ділянки залізниці, громив ворожі десанти. Щоправда, нинішній бронепоїзд несправжній — під нього стилізували... трамвай, однак це теж вражало.
Щоб підтримати патріотичну акцію, до Луганська приїхали члени харківського клубу «Самоходъ», які привезли із собою оригінальну техніку воєнних років.
На урочистості зібралися тисячі городян. Особливо приваблював народ танк. Переважно тут було помічено чоловіків похилого віку, які розповідали групам молоді про властивості бойової машини й різні історичні факти, пов’язані з нею. Добровільних експертів слухали з великою увагою. На завершення урочистостей відбулися масовий мітинг і церемонія перепоховання останків десяти радянських воїнів, котрі загинули в боях за визволення Луганщини.
Заступник міського голови Володимир Ткаченко всередині легендарного танка.
 
 Таким городяни побачили бронепоїзд.
 
Фото із сайту «Коментарі: Луганськ».