Четвер можна сміливо назвати днем Європи в парламенті. Про це заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк (на знімку) на вчорашньому брифінгу після зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Рибака з головами фракцій. Крім того, А. Яценюк відзначив прогрес у переговорах між опозицією і владою щодо ухвалення євроінтеграційних законопроектів. «Переконаний, що будуть розглянуті і прийняті принаймні п’ять ключових законопроектів», — сказав він.

Зокрема, за його словами, необхідно ухвалити документ щодо порядку призначення суддів. Що стосується законопроекту про необхідність виконання судових рішень, то фракції дійшли згоди про вилучення прикінцевих положень. Третій законопроект стосуватиметься покращення умов утримання громадян під вартою та в ув’язненні. «Завтра буде проголосований в цілому законопроект про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України», — повідомив народний обранець.

Ще одним питанням розгляду в парламенті, зауважив А. Яценюк, стануть економічні зобов’язання України перед СОТ, зокрема законопроект про єдиний митний тариф. Це є ключовою передумовою для підписання договору про зону вільної торгівлі з ЄС. Окрім того, опозиція і провладні фракції дійшли згоди щодо закону про суспільне телебачення. Відповідний проект буде розглянутий комітетом і 19 вересня буде внесений у сесійний зал.

Верховна Рада, за словами А. Яценюка, проголосує за постанову про призначення позачергових виборів на п’яти проблемних округах на грудень 2013 року. «Залишилось тільки визначити дату — це або 8, або 15, або 22 грудня», — сказав він та додав, щодо двох інших округів домовитися не вдалося.

Також лідер «Батьківщини» наголосив, що опозиція очікує на важливе політичне рішення Віктора Януковича щодо звільнення Юлії Тимошенко, і перший крок — надання їй можливості отримати медичну допомогу в Німеччині.