Другу чергу гірничо-збагачувального комбінату ТОВ ВКФ «Велта» з видобутку та переробки ільменітових руд урочисто введено в дію на Кіровоградщині. Будівельні роботи на ГЗК, що тривали від початку 2011 року, повністю завершено. Фактично підприємство стало одним із двох гірничодобувних комбінатів, збудованих в Україні за роки незалежності, та одним із трьох, які провели оцінку запасів сировини за міжнародною системою JORC (Кодекс JORC).

Тож загальний обсяг інвестицій у першу та другу черги будівництва становить понад 122 мільйони доларів, з них 107 мільйонів доларів — кредитні кошти Промінвестбанку. Капітальні витрати на будівництво становлять 980 млн. грн. Вартість другої черги будівництва (корпус гравітації та реконструкція дільниці доведення) становить 10,5 мільйона доларів. Близько 25 відсотків цієї суми витрачено на модернізацію виробництва.

Введення в експлуатацію нових об’єктів дозволяє збільшити потужності комбінату з 185 тисяч до 300 тисяч тонн ільменітового концентрату на рік.

— Таким чином, після виходу на проектну потужність ГЗК буде забезпечувати два відсотки світового обсягу видобування ільменіту, — зазначає генеральний директор ТОВ ВКФ «Велта» Андрій Бродський.

Показово, що питома вага продукції, виробленої ТОВ ВКФ «Велта», в загальному обсязі виробленого в Новомиргородському районі сягає 99,8 відсотка.

Першою в Україні «Велта» запроваджує на ГЗК прогресивну світову технологію з використанням пастового згущувача. Метод, який обійдеться компанії у шість мільйонів доларів, дозволить значно скоротити споживання води та зменшити її викиди назовні, за межі підприємства. Технологія запрацює на ГЗК вже восени поточного року.

Поки що на комбінаті працює 550 чоловік, а введення в експлуатацію нових об’єктів обіцяє створення ще 100 нових робочих місць. Лише четверту частину з них відбирали по всій Україні — підприємство такого рівня не може функціонувати без профільних спеціалістів високої кваліфікації. Решта — місцеві жителі Новомиргородського та прилеглих районів. Середня заробітна плата на комплексі становить 3,7 тисячі гривень.

Офіційне відкриття гірничо-збагачувального комбінату відбулося 27 грудня 2011. А вже в квітні 2012 року компанія розпочала промислові відвантаження продукції.

Комплекс складається з кар’єру, мінімальний строк експлуатації якого 35 років, та збагачувальної фабрики.

Збагачення руди проходить без використання будь-яких хімічних речовин, тільки завдяки фізичним властивостям корисних копалин.

Від самого початку своєї діяльності підприємство обрало для себе шлях тісної співпраці з людьми, поряд з якими розвиває власний бізнес. Ще 2010 року підписали тристоронній договір про соціальне партнерство між ТОВ ВКФ «Велта», Кіровоградською обласною державною адміністрацією та обласною радою. В рамках цієї угоди компанія зобов’язалася сплатити на соціальні потреби району 500 тисяч гривень до закінчення будівництва гірничо-збагачувального комбінату, а з моменту виходу підприємства на прибуток виділятиме на ці потреби п’ять відсотків від доходів компанії. Життя підтверджує, що свої зобов’язання компанія виконує, навіть працює на випередження. У 2011 році для розвитку Новомиргородського району та на різні потреби його жителів було інвестовано 1,2 млн. гривень.

Зокрема, ці кошти спрямували на ремонт дитячого відділення в центральній районній лікарні м. Новомиргорода, на придбання автомобілів для інвалідів війни району, на оновлення доріг та на підтримку місцевої футбольної команди.

Підприємство також опікується Новомиргородською спеціалізованою загальноосвітньою школою-інтернатом інтенсивної педагогічної корекції, забезпечуючи заклад канцтоварами та проводячи для її вихованців справжні сімейні свята. А також — загальноосвітньою школою села Коробчине, для якої придбало шкільний автобус, забезпечує оновлення фонду підручників, надає матеріальну допомогу на підтримку тепла взимку, влаштовує святкові концерти тощо.

Кар’єр підприємства.


Генеральний директор ТОВ ВКФ «Велта» Андрій Бродський біля новозбудованого корпусу гравітації.


Урочисту стрічку перерізають (зліва направо) голова Новомиргородської райдержадміністрації Олександр Ковтун, голова Кіровоградської облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко, генеральний директор ТОВ ВКФ «Велта» Андрій Бродський і народний депутат Віталій Грушевський.

Фото автора. 

ДовІдково

Товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Велта» створене 2000 року з метою розвитку Бирзулівського родовища ільменітів поблизу села Коробчине Новомиргородського району Кіровоградської області. Ініціатор розробки родовища — генеральний директор компанії Андрій Бродський.

ДОВІДКОВО

Кодекс JORC — професійний кодекс поведінки, який встановлює стандарти для публічної звітності про результати геологорозвідувальних робіт мінералів, мінеральних ресурсів і рудних запасів.

 

Кодекс JORC забезпечує систему обов’язкової класифікації результатів геологорозвідувальних робіт, мінеральних ресурсів і рудних запасів відповідно до рівня довіри у відкритих доповідях (громадських звітах).