Протягом лише цього року задокументовано понад 1500 таких злочинів. Злодії продають неіснуючі товари в липових магазинах, крадуть гроші з банківських карток, використовують при розрахунках електронні гроші, що не імітуються банком («web-money»), тощо. Про найпоширеніші схеми шахрайств розповів днями на прес-конференції начальник Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Максим Літвінов.
Останнім часом з’являються чимало повідомлень у глобальній мережі про продаж комп’ютерів, смартфонів та іншої техніки за заниженими цінами. Люди реагують на такі пропозиції та йдуть на умови попередньої стовідсоткової оплати за товар.
«У процесі спілкування в Інтернеті покупцю обіцяють вислати товар, який зображений на фото. При цьому просять передоплату. Довірлива люддина  платить, а потім залишається ошуканою. Адже номери телефонів, які їм вказують злодії, не відповідають, і людина не отримує нічого», — розповідає Максим Літвінов.
Розповсюджена схема шахрайства, коли через інтернет-ресурси до вашого комп’ютера прикріпляють вірус, який «просить» скинути гроші на короткий номер мобільного телефону. «При перезавантаженні комп’ютера на екрані висвічується вікно, де написано, що ви використовуєте неліцензійне програмне забезпечення. Для того, щоб зняти це блокування і зберегти при цьому інформацію, вірус «пропонує» перерахувати певну суму коштів на короткий номер, — каже начальник відділу по боротьбі з кіберзлочинністю.
Ще один відомий спосіб обману —  нічні дзвінки, коли по телефону невідомі називаються працівниками міліції та повідомляють, що ваша дитина чи родич потрапили у ДТП або в міліцію і для того, щоб вирішити це питання, потрібно негайно заплатити людині певну суму грошей. Як правило, перелякані співрозмовники виконують вимоги невідомого.
«Нині правоохоронці підрозділу боротьби з кіберзлочинами проводять розслідування саме за такою схемою шахрайства. На сьогоднішній день уже відомо, що на рахунку однієї із груп шахраїв близько 140 потерпілих», — зазначив Максим Літвінов.
Він також наголосив, що з метою активізації зусиль, спрямованих на розкриття кібершахрайств органами внутрішніх справ вперше проведено цільову оперативно-профілактичну операцію під умовною назвою «Трикстер». «Завдяки їй лише за місяць правоохоронцями зареєстровано 593 заяви та повідомлення про шахрайські прояви у сфері електронної комерції. За час проведення операції повідомлено про підозру 112 особам», — наголосив він.
У свою чергу, Максим Літвінов зазначив, що сьогодні 
існують проблемні питання, які виникають під час вжиття заходів, спрямованих на протидію злочинам в Інтернеті. Чи не найголовнішими є відсутність кримінальної відповідальності за створення фінансових пірамід та небажання потерпілих звертатися до правоохоронних органів
через побоювання перевірки джерел отримання коштів або викриття друзів, родичів, які схилили до участі в проекті й перебувають у ланцюгу руху коштів.