Кам’янець-Подільський міськрайонний суд скасував рішення місцевої влади про підвищення тарифів на вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) 
Чиновники міської ради примудрилися порушити кілька постанов Кабміну, Закон України «Про житлово-комунальні послуги» та Конституцію, «протягуючи» рішення щодо перегляду платні за вивезення ТПВ. Сталося це наприкінці минулого року: 29 листопада виконавчий комітет ухвалив рішення №2179, очевидно, сподіваючись, що за місяць до новорічних свят народ не помітить певних «нюансів».
«Мудрі голови» з виконкому вирішили рахувати вартість вивезення ТПВ з огляду на... площу квартири, яку займають споживачі. «Але ж квадратні метри сміття не виробляють!» — першими зауважили чиновникам члени місцевої асоціації ОСББ. Проте ті й слухати не хотіли... 
Кам’янецька влада взялася активно впроваджувати новацію. Їй удалося навіть отримати лист із Хмельницького територіального відділення Антимонопольного комітету України про те, що міськвиконком не порушив закону. Відтак, починаючи з нового року, кам’янчани мали платити по 0,286 гривні з квадратного метра площі власної квартири. Хоча в помешканнях з однаковою площею могла жити й одинока пенсіонерка, й велика родина. До того ж в окремих будинках ціна на цю послугу зросла до 85 відсотків.
Гарячі дискусії зі «сміттєвої» теми, зустрічі за круглим столом, протести мало впливали на владу. ОСББ обстоювали права на справедливий тариф при підписанні договорів, і багатьом керівникам житлових об’єднань вдалося домогтися свого. На захист споживачів виступила й наша газета.
Член ОСББ Віталій Дрозд подав позов до суду. Нещодавно Феміда його задовольнила — Кам’янець-Подільський міськрайонний суд прийняв постанову, яка скасовуєрішення 
міськвиконкому про підвищення тарифів на вивезення твердих побутових 
відходів.    
Нині мешканці Кам’янця-Подільського можуть святкувати перемогу. Але як бути з уже виплаченими коштами Без жодного узгодження «сміттєвий» тариф включили в квартплату. Чи спроможеться виконком тепер провести перерахунки? Гроші стягнуто з людей несправедливо. .
Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що міська рада не згодна з рішенням місцевого суду й апелюватиме до вищої судової інстанції, кажуть чиновники. Голова асоціації ОСББ стотисячного міста, де постійно збільшується кількість ОСББ, Олена Мазур повідомила: «Поки що мешканці будинків ОСББ платять завищений тариф, подекуди він підстрибнув аж на 75 відсотків, надавач послуги — комунальне підприємство «Спецкомунтранс»  вивозить сміття значно менше, ніж сам собі передбачив «планом із вивезення ТПВ», що показало документування цієї послуги членами ОСББ упродовж місяця. Ми налаштовані рішуче, бо отримали листа Державної комісії з регулювання цін, де чітко написано, що сміття слід обліковувати в кубах, а не від квадратного метра житлової площі. Думаємо виокремити цю послугу з квартплати, нехай «Спецкомунтранс» укладає договори з кожним мешканцем окремо, чого в цій організації бояться найбільше».
Хмельницька область.
Тим Часом
...в інших регіонах країни розрахунок ведеться від фактично вивезених кубометрів сміття або з огляду на кількість мешканців квартири.