«Розпочинається новий політичний сезон, і я маю надію, що друге півріччя 2013 року стане часом політичного порозуміння, взаємодії, плідних та своєчасних рішень». На цьому наголосив Президент Віктор Янукович у своєму виступі під час відкриття третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання.
Глава держави упевнений, що український парламент зможе об’єднати зусилля навколо проблем, від розв’язання яких залежить доля України.
Найперше і найактуальніше питання для цієї сесії, за словами Президента, — це прийняття пакета законів, необхідних для подальшого просування в європейському напрямі.
В. Янукович переконаний: підписання Угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі відкриє нові можливості для взаємовигідного співробітництва та подальшого зближення з нашими стратегічними партнерами в Євразійському регіоні.
Глава держави зауважив також, що успіх на Вільнюському саміті треба готувати. І значна роль у цьому процесі належить Верховній Раді України.
«Асоціація з ЄС потрібна не владі чи опозиції. Асоціація потрібна Україні. Це в першу чергу — стимул до подальшого реформування, прискореної модернізації, підвищення соціальних стандартів», — сказав він.
Друге важливе стратегічне завдання, за словами Президента, яке потребує спільної роботи влади і опозиції, — це реалізація модернізаційної стратегії, прискорення економічних та соціальних реформ.
«Так, у нас є певні економічні здобутки. Водночас в українській економіці є багато проблем, над якими треба спільно працювати», — зауважив він.
Глава держави зауважив, що Кабінет Міністрів підготував програму активізації економіки, реалізація якої потребує спільної роботи з Верховною Радою. Тож сподівається на відповідну підтримку парламенту.
Спільного розв’язання, за словами керманича, потребує також реформа соціальної політики. Він закликав парламент брати активнішу участь у розробці соціальних реформ. «Адже їх послідовність та успішність — це шлях до європейських соціальних стандартів, до нової якості життя громадян України».
Крім того, за словами Президента, «назріла необхідність якісно нової ролі держави в управлінні економічними процесами». Завдання уряду в ринковій економіці не вичерпуються лише збиранням податків і перерозподілом коштів, наголосив він і додав, що «потрібно вибудовувати умови для розвитку бізнесу, сприятливого інвестиційного клімату, впроваджувати фінансові інструменти зростання, в тому числі — на регіональному рівні, допомагати експортерам виходити на нові ринки».
У цьому контексті глава держави закликав Верховну Раду та уряд реалізувати стратегію імпортозаміщення, проте акцент зробити не на підвищенні митних ставок, а на посиленні стимулів для національного виробника.
Окремо В. Янукович торкнувся роботи над основним фінансовим документом країни на наступний рік. Він висловив упевненість, що уряд і народні депутати під час роботи над державним бюджетом на 2014 рік зроблять правильні висновки із негараздів, які ми мали цього року.
Насамкінець В. Янукович висловив упевненість, що «прийняття пакета законів, необхідних для підписання Угоди про Асоціацію, ухвалення законів щодо реформування економіки стане рішучим кроком не тільки на шляху України до Європи, а й на шляху побудови Європи в Україні».
«Як Президент України я підтримаю кожну ініціативу, спрямовану на налагодження політичного порозуміння і співпраці в стінах Верховної Ради», — наголосив глава держави.
 
ЦИТАТА
 
Президент Віктор Янукович: «Наголошую, що спроби протиставити співпрацю на європейському векторі та співробітництво з нашими стратегічними партнерами: Російською Федерацією та країнами євразійського співтовариства — безпідставні».
Фото Олександра КЛИМЕНКА.