До крайньої форми боротьби за свої права — страйку — профспілки обіцяють вдатися лише у тому разі, якщо влада й надалі нехтуватиме їхніми запитаннями. Про це під час круглого столу «Жити чи виживати? Реформування соціальних стандартів України: позиція профспілок і влади» заявив голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) Михайло Волинець. Участь у ньому взяли представники профспілок з усієї країни та з різних сфер — освітяни, медики, гірники тощо.

Одне із питань — невиплата заробітної плати. За словами М. Волинця, за останні вісім місяців заборгованість із заробітної плати офіційно зросла із 700 мільйонів до 2,7 мільярда гривень. А реальна цифра — у декілька разів більша.

Наступне питання — можливе погіршення трудового законодавства. «Це неприпустимо», — наголосив голова КВПУ і додав, що побоювання профспілок небезпідставні.

За його словами, влада вирішила повернутися до проекту Трудового кодексу, який розробили і намагалися «протягнути люди з команди Януковича — Василь Хара, Олександр Стоян та Ярослав Сухий». «Його зміст зводиться до того, що громадяни найманої праці можуть опинитися в рабстві. І не лише самі, а й їхні діти та онуки. Так, одна зі статей проекту передбачає, що роботодавець може звільнити працівника без його згоди. Так само може бути збільшено робочий тиждень. Але замість додаткової оплати працівник отримає додаткову відпустку. Якщо ж люди застрайкують, то згідно із проектом Трудового кодексу роботодавець матиме право звільнити всіх. Як це так? Конституція передбачає право на страйк. Це мирний спосіб вирішення питання», — зауважив він.

Крім того, роботодавцю дозволяється збирати інформацію на найманого працівника. «Нам незрозуміло, як ця інформація збиратиметься і навіщо. Загалом там дуже багато неприйнятних речей, з якими ми ніколи не погодимося», — наголосив голова КВПУ.

«Ми не розуміємо, чому так відбувається. Тому рада Конфедерації вільних профспілок України ухвалила рішення оголосити передстрайковий стан. Якщо ситуацію не буде вирішено, тоді буде оголошено конкретну дату страйку.

Непокоїть профспілки і курс, узятий роботодавцями. За словами М. Волинця, його спілкування з представниками Федерації роботодавців України (яку до речі, й досі очолює Дмитро Фірташ, який перебуває під домашнім арештом в Австрії) засвідчує: цей курс — дешева робоча сила. «По-перше, ми бачимо, що зарплату не виплачують. По-друге, вона зменшується. По-третє, втрачаються робочі місця. І це все на тлі повернення до проекту Трудового кодексу в редакції команди Януковича», — зауважив голова Конфедерації вільних профспілок.

Така ситуація, переконаний він, може призвести до виникнення чергового Майдану. «Чи розуміє це влада», — поцікавився М. Волинець.

За словами народного депутата Олександра Дроздика, нині на розгляді Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення немає жодного проекту Трудового кодексу. Утім, він переконаний: чинне трудове законодавство застаріло. «Більша частина норм фактично регулює відносини, яких немає. Решта норм, я вважаю, потребує доопрацювання та змін. Тож зміна Трудового законодавства потрібна», — зауважив він. Депутат пообіцяв: у разі підготовки проекту Трудового кодексу у ньому обов’язково буде враховано пропозиції та зауваження профспілок.

Водночас народний депутат шостого-сьомого скликань Андрій Павловський закликав колегу не піддаватися на маніпуляції, буцімто чинний Трудовий кодекс дуже поганий, бо писався ще в радянські часи. «З часу ринкових відносин до нього вносили понад 200 поправок. Є певна маніпуляція з боку роботодавців, які хочуть істотно обмежити не просто трудові права, а й фундаментальні права людини. Тому треба обережно ставитися до таких речей. Думаю, якщо справді виникатимуть якісь сучасні проблеми, краще вносити доповнення та зміни до чинного законодавства. Це буде оптимальний, компромісний варіант», — переконаний він. Адже прийняття нового Трудового кодексу сьогодні буде на користь лише однієї сторони.

 

ДОСЛІВНО

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло ВОЛИНЕЦЬ:

 

«Можливо, нам не треба було б страйкувати в такі часи, але дуже важливо, щоб люди отримували зарплату, знали, що трудове законодавство не буде погіршено і довіряли соціальним партнерам».