Після модернізації застарілої системи теплозабезпечення одного з віддалених мікрорайонів міста над Південним Бугом тут планують зекономити протягом наступного опалювального сезону понад шість мільйонів кубічних метрів газу, а викиди вуглецю в атмосферу зменшать майже на десять тисяч тонн.

Заміна теплотраси на вулиці Карла Маркса і в однойменному провулку.  не обмежуєються укладанням нових труб. Тут ще встановлять електронні теплові пункти, які в автоматичному режимі з допомогою комп’ютерів регулюватимуть постачання тепла. Загалом буде 51 регулятор тепла на трасі, довжиною понад п’ять кілометрів. Економія забезпечуватиметься за рахунок вибору оптимального витрачання блакитного палива залежно від температурного режиму повітря. Запевняють, що роботи завершать у вересні нинішнього року, і черговий опалювальний сезон у цій частині міста розпочнеться на новому обладнанні. У ще одному мікрорайоні — Тяжилові — до таких само робіт візьмуться вже в наступному році. Загальний бюджет проекту становить близько 220 мільйонів гривень. Звідки такі кошти?

Втілюють його на підставі тристороннього меморандуму між урядом Швейцарської конфедерації, Міністерством регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України та міською владою Вінниці. Найбільшу частку (176 мільйонів гривень) становлять швейцарські інвестиції, рівними частками — по 22 мільйони гривень — доповнили названу суму міськрада та комунальне підприємство «Вінницяміськтеплоенерго».

— Роботи з реконструкції системи теплопостачання по вулиці та провулку Карла Маркса розподілено на п’ять етапів, — каже технічний директор комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» Олег Розборський. — Вони передбачають заміну теплових мереж, прокладання мереж під кабельну лінію, протяжку дротів для системи SCADA, встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Як повідомили в міськраді, тендер на постачання обладнання виграла швейцарська фірма, субпідрядником є фірма з Болгарії.

Повністю завершити роботи мають в останній день вересня, щоб 15 жовтня без проблем розпочати черговий опалювальний сезон на новому обладнанні.

Угода вінничан із швейцарцями має ще один розділ — «Європейська енергетична відзнака» (ЄЕВ). Він передбачає надання допомоги муніципалітету в його зусиллях на шляху до енергоефективного міста. Йдеться про підвищення інституційної спроможності КП «Вінницяміськтеплоенерго», формування фінансової стійкості підприємства. Саме на реалізацію цієї частини угоди швейцарці радять звернути особливу увагу. Адже, незалежно від того, скільки коштів буде вкладено в модернізацію системи теплопостачання, тільки професійне управління забезпечить в подальшому ефективну роботу підприємства. Учасники договору планують створити спеціальну групу, яка працюватиме над формуванням аналізу міського енергетичного дослідження, оцінкою міської політики в галузі енергетики та розробкою Плану дій зі сталого енергетичного розвитку у відповідності до вимог «Європейської енергетичної відзнаки».

— Вінниця перше місто в Україні, де висловили бажання отримати європейську відзнаку і докладають до цього зусиль, — каже представник швейцарської компанії «Fіrst Clіmate» , що є учасником проекту, Александр Люхінгер. — Для отримання нагороди потрібно виконати низку вимог. Консультант не може їх змінювати, але може допомогти виконати зобов’язання, що дають право місту відповідати таким вимогам.

Міський голова Вінниці Володимир Гройсман:

— Старі друзі допомагають, — інколи жартує  міський голова. — Свого часу ми ефективно попрацювали з інвесторами зі Швейцарії над реалізацією проекту «Цюріхські трамваї для Вінниці». Завдяки чому наше місто повністю обновило трамвайний парк і нині має у своєму розпорядженні понад сто вагонів швейцарських трамваїв. Приємно усвідомлювати, що в альпійській країні належно оцінили наші старання, нашу порядність у відносинах, і тепер маємо новий спільний проект — з модернізації системи теплозабезпечення...

...Вінниця розпочинає шлях до здобуття європейської винагороди, ми беремо серйозні зобов’язання щодо  його проходження. Шлях непростий, він передбачає здійснення цілої низки заходів, які дадуть нам економію енергоресурсів. Ми вдячні нашим швейцарських партнерам за допомогу і підтримку наших намірів отримати в майбутньому почесну «Європейську енергетичну відзнаку».

Наша довідка

У Швейцарії понад 100 міст удостоєні «Європейської енергетичної відзнаки» за впровадження енергоефективних систем у міському господарстві. Нагороду присуджує спеціальна комісія, створена з кількох європейських структур у питаннях енергоефективності та енергоменеджменту.

Факт

У місті над Південним Бугом здійснюють заміну мереж теплопостачання, встановлених 40 років тому, ще на двох вулицях — Грушевського і архітектора Артинова. Всі роботи виконують власними силами і за власні кошти.

Мал. Миколи КАПУСТИ.