Мешканці будинку №19 по вулиці Руській у центрі Тернополя не стали мовчати, коли вранці минулої суботи в себе у дворі просто на клумбі побачили металевий каркас майбутнього торговельного павільйону. Поруч — дитячий майданчик. По суті, єдиний, який ще зберігся у центральній частині міста.

— Ми самі його облаштували, — розповідає мешканка будинку Емілія Кабанова. — Адже у приватизованих ЖЕКах не допросишся, щоб піску дітям привезли чи лавки відремонтували. А тут — на самісінькій клумбі хтось надумав ставити черговий генделик.

У понеділок вранці люди вийшли на акцію протесту. Підтримали їх у цьому громадські активісти. Дужі хлопці взяли в руки «болгарки» і під схвальні вигуки демонтували металевий каркас.

Засновники приватного підприємства «Апостол і Ко» їхніми діями обурені, доводять, що мають документи на оренду цієї ділянки і погрожують подати до суду на тих, хто знищив їхнє майно. Як з’ясувалося, вони справді мають договір на оренду земельної ділянки, але не на прибудинковій території, а поруч — на вулиці Валовій. Там кілька років стояв їхній торговельний павільйон. Згодом у міській раді вирішили, що його вигляд надто примітивний як для центра міста і порадили надати йому благороднішої архітектурної форми. За півтора року нічого зроблено не було, понад те, зник і сам кіоск. І раптом з’являється каркас у зовсім іншому місці та ще з претензією на площу вп’ятеро більшу, ніж була.

Власники стверджують, що договір оренди земельної ділянки у міській раді їм поновили до квітня наступного року, там зазначено площу 0,0050 га, тобто більшу, ніж займав попередній кіоск. Активісти переконані, що такого поняття, як поновлення договору, в земельному законодавстві не існує, є продовження договору за умови сплати за оренду, а цього, за їхніми даними, не було.

Керівник управління муніципальної міліції Сергій Волков вважає, що малу архітектурну форму намагалися встановити незаконно. Він переконує, що міська влада сама б її демонтувала, але активісти випередили. Натомість начальник управління архітектури, містобудування та кадастру міської ради Василь Бесага на прохання журналістів пояснити, чому на дозвільних документах є його підпис, сказати нічого не зміг.

— Ми залучили студентів Тернопільського педуніверситету до інвентаризації зелених зон, — коментує ситуацію в місті голова громадської ради з питань екології Олександр Філь. — Цей процес тільки розпочався, а ми вже налічили понад тисячу квадратних метрів під різними павільйончиками у зелених зонах.

Конфліктні ситуації виникли щодо намагання забудувати дитячий майданчик на вулиці В. Гнатюка, стадіон на вулиці Злуки, забудувати зелену зону на вулиці Живова... До думки громади ніхто не дослухається. Понад те, свої комерційні інтереси дехто прикриває благородними мотивами. 

А власники «Апостол і Ко» запевняли мешканців будинку і журналістів, що мали намір облаштувати благодійний центр для учасників АТО, хоч у документах чітко зазначено: «торговельний павільйон».

Тернопільська область.

На знімку: громадські активісти демонтують каркас чергового генделика.

 

Фото автора.