Два товариства не можуть поділити землю і кукурудзу
На полях у селах Іванківці та Поділ Срібнянського району Чернігівської області невстановлені особи, використовуючи пристрій для стрільби та предмети у формі ножа, пошкодили гуму на колесах 10 комбайнів марки John Deere 9770 STS та у трактора John Deere 8295R, внаслідок чого завдано матеріальних збитків на суму 195 230 гривень. Крім того, під час цих подій було побито інспектора-кінолога, який на той час намагався забезпечувати охорону громадського порядку. Зазнали травм також кілька механізаторів. Загалом протягом 24—26 серпня до Талалаївського та Срібнянського райвідділів УМВС України в Чернігівській області надійшло понад десяток заяв про конфлікт інтересів між сільськогосподарськими товариствами «Батьківщина» (с. Калюжинці) та «Дружба-Нова» (с. Озеряни). До цього часу вони вирішували спір у судах. Тепер же посіяну кукурудзу СТОВ «Батьківщина» на землях запасу вирішила збирати «Дружба-Нова».
 
— Ми жодного суду не програли, — повідомив директор «Батьківщини» Олег Дмитренко. — На землях, за які сплачуємо орендну плату, посіяли кукурудзу. Але вирощений врожай нахабно зібрали майже з 300 гектарів наші опоненти.
Комбайни працювали під охороною вівчарок, значної кількості охоронців. При цьому була перекрита автомагістраль Срібне—Варва, від чого страждали водії.
— Я намагався проїхати до свого рідного села, — розповів депутат Срібнянської райради Сергій Бебик. — Та біля Хукалівки дорогу перегородили автомобілями...
Як з’ясувалося, конфлікт має «бороду»: сільгосппідприємство «Батьківщина» з 2007 року за договорами оренди порало майже всі землі запасу в більшості сіл Срібнянського району. В 2010-му райдержадміністрація вирішила укласти орендні договори земельних ділянок з невідомим фермером із Варвинщини. У районі чоловік отримав для обробітку майже 3000 гектарів! Схоже, він спокусив владу вищими відсотками оплати за землю. А, може, тим, що за ним стояв потужний інвестор — СТОВ «Дружба-Нова», яка орендує у регіоні понад 100 тисяч гектарів землі. Керівництво «Батьківщини» з цим не згодилося і далі продовжувало господарювати на землях запасу. Відтоді відбуваються майже щомісяця суди, спірні земельні ділянки засіваються, а сільські ради (на щастя!) отримують оплату від обох учасників колізії.
З липня 2013 року СТОВ «Дружба-Нова» перейшло у власність компанії «Кернел», яка, схоже, вирішила радикально поставити останню крапку в довготривалому земельному протистоянні. 
На наш запит новий директор «Дружби-Нової» Віталій Ставнійчук виклав свою позицію:
— Протягом останніх трьох днів завдяки діям конкурентів наше підприємство зазнало збитків на 1,3 мільйона гривень. Для захисту від їхньої агресивної поведінки ми були змушені залучити власну охорону до процесу збору врожаю. А стосовно звинувачень з боку СТОВ «Батьківщина», що «Дружба-Нова» збирає не свій урожай, зазначу, що наше підприємство лише надає послуги зі збирання урожаю та його перевезення. Під час укладання договору послуг з фермером — власником урожаю останнім нам було надано правовстановлюючі документи на використання зазначених земель, зокрема, договори оренди землі, які на сьогодні є чинними, зареєстрованими в установленому законом України порядку. Відповідно до статей 90, 95, 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки повертаються їх власникам або землекористувачам з передачею останнім незібраного врожаю без відшкодування затрат, що їх зазнали за час незаконного користування ними. «Дружба-Нова», як і всі інші підприємства компанії «Кернел», діє виключно відповідно до чинного законодавства.
Досудове розслідування за вказаними фактами проводить Срібнянський райвідділ міліції. Вживають заходів щодо встановлення та затримання усіх причетних до інциденту осіб. Хід досудового розслідування за даним кримінальним правопорушенням взято на контроль прокуратурою області.
Чернігівська область.
 
Протистояння на полях Срібнянського району.
Фото Петра СИЛКИ.