За соняшник грошей пропонують значно менше, ніж торік 
 
В Україні значно впали ціни на соняшник. Цю культуру активно збирають нині в сільгосппідприємствах. Переробка насіння розпочнеться десь у середині вересня. Зараз на олійно-жирових комбінатах накопичують сировину. Втім, якщо ще в червні-липні аграріям за тонну стратегічної сировини платили по 4600 гривень, то нині дають не більше трьох тисяч. В «Укроліяпромі», куди наша газета звернулася по коментарі, кажуть, що низькі ціни на соняшник обґрунтовані, і радять не панікувати.
У профільній асоціації пояснюють: зниження цін на олійні світовою тенденцією по всіх культурах. Подешевшав не лише соняшник, а й зерно. Упала в ціні й сира олія. Ще до 1 серпня переробні підприємства продавали її по 1150 доларів за тонну, а нині світова ціна скотилася до позначки у 860 доларів. Тож, за такої ситуації, 650 доларів сировина коштувати не може.
Формула справедлива, та від неї не збагатишся
В «Укроліяпромі» радять спиратися на формулу, яка підтверджує, що ціни на соняшник правомірні: ціну олії (860 дол./т) треба поділити на коефіцієнт 2,4, отриманий результат потрібно помножити на курс долара. В підсумку виходить сума, яку й платять зараз аграріям за сировину на переробних підприємствах — близько трьох тисяч гривень. Хоча форвардні ціни, які виставлялися олійно-жировими заводами, були вищими — підприємства пропонували аграріям законтрактувати майбутній урожай по 3,6—3,8 тисячі гривень за тонну. Але нині вони знизилися тому, що різко, майже на 300 доларів, впали світові ціни на олію. Відновити, врегулювати їх може тільки ринок. А ціни на олію залежать від обсягів світового виробництва олійних і цін на нафту.
У світі валовий збір     соняшнику, зазначають у профільній асоціації, значно збільшиться, цьогоріч сягне 40 мільйонів тонн — проти 36 млн. торік. Що стосується прогнозів на врожай соняшнику на вітчизняних ланах, то, з огляду на посіви, можна лише передбачити, що нива буде щедрішою, ніж минулого року, коли зібрали 8,4 мільйона тонн насіння. Але наскільки? — достеменну відповідь на це питання дасть лише жовтень-листопад. Ще в квітні Міністерство сільського господарства США спрогнозувало, що ми зберемо 10,4—10,5 мільйона тонн соняшнику. Якщо зважати на площу, яку займає ця культура, — 4 мільйони 886 тисяч гектарів, то навіть за урожайності 18,5 ц/га — це 9—9,1 мільйона тонн. За урожайності до 20 центнерів матимемо 9,7—10 мільйонів тонн. Хоча, звісно, остаточний результат залежить і від погоди, і від того, чи впорається з навантаженням техніка.
Скільки коштує нафта — важливо для полів
Ще одна залежність — світові ціни на олію пов’язані з цінами на нафту. Адже олійні культури, зокрема ріпак, йдуть не лише на виготовлення продуктів харчування, а й використовуються як сировина для виробництва біодизелю у країнах ЄС, США, Бразилії... З’явилася, приміром, загроза формування сильного тропічного циклону в Мексиканській затоці, нафтогазові компанії почали евакуацію співробітників з видобувних платформ — дорожчає нафта, відповідно могла б зрости й ціна на різноманітні олії, зокрема на соняшникову, та й на сам соняшник. Минула загроза циклону — ціни на нафту знизилися...
Але навряд чи, вважають в «Укроліяпромі», можна очікувати, що соняшник найближчим часом подорожчає в півтора рази, як це могли спостерігати в попередні роки. Адже ціни на нафту більш-менш стабільні, йде перевиробництво олійних — більше буде сої, ріпаку... Щедріший врожай пов’язаний з нормальними погодними умовами. Ріпаку не 58 мільйонів тонн  у світі зберуть, а 64 млн., сої — не 244 млн. т, а 265—270 млн., соняшнику  — не 36 млн., а 40 млн. тонн. Це світова тенденція — тут нікуди не дінешся. Завжди після зростання цін чекають їх зниження, коментують ситуацію в «Укроліяпромі».
Розпитувала Галина КВІТКА.
Фото автора.

Тим Часом

Самі себе перехитрили

Окрім соняшнику нового врожаю, на підприємствах перероблятимуться й перехідні залишки. Таких на 1 серпня було 500 тисяч тонн, зокрема 300 тисяч — у сільгосппідприємствах. Аграрії соняшник не продали, бо чекали вищої ціни. Хоча заводи взимку готові були платити високу ціну — 5000—5200 гривень за тонну, аби тільки працювати... Стримування продаж насіння, яке виявилося раціональним кроком торік, цього року, з огляду на зниження цін, може зіграти проти виробників.

 

Так само і деякі заводи перехитрили самі себе. По 160—200 тисяч тонн олії тримали в портах, чекали, що влітку ціна на неї традиційно піде угору, а вона впала на 300 доларів за тонну. Таким чином, покарані були й ті, хто притримав олію, і хто не продав соняшник на піку попиту.

До реЧІ

Можна й поїсти, й у автівку залити

Виробництво різних видів рослинних олій є важливою складовою харчової промисловості в багатьох країнах. Основною сировиною для цього є ріпак, соя, соняшник, плоди олійних пальм, арахіс, бавовна та інші культури. У світі виробляється 13 основних видів рослинних олій. Найбільш популярними є соєва, пальмова, ріпакова і соняшникова. Вони становлять понад 80% світового олійного виробництва і 90% світової торгівлі, що робить їх визначальними в ціновій динаміці олійного комплексу. Використання олійних культур у тваринництві забезпечує зв’язок ринку олійних з ринком зернових, а розвиток виробництва біодизелю пов’язує з ринком енергоносіїв.