З нагоди Дня знань Голова Верховної Ради України Володимир Рибак побував 1 вересня на врочистостях в Донбаській національній академії будівництва і архітектури.
Вітаючи студентів і викладачів зі святом, В. Рибак висловив задоволення тим, що за більш як 60 років роботи академія випустила понад 20 тисяч висококваліфікованих спеціалістів, справжніх майстрів практично всіх будівельних професій. Академія дала путівку в науковий світ 30 докторам і 250 кандидатам наук та лишається єдиним вищим навчальним закладом України, який успішно пройшов процедуру професійної міжнародної акредитації, отримавши членство в Асоціації будівельних факультетів європейських країн.
«Масштабні плани створення сучасної економіки, модернізації українського суспільства, накреслені Президентом України, вимагають насамперед системного вдосконалення підготовки висококваліфікованих кадрів, в тому числі в галузі будівництва і архітектури», — наголосив В. Рибак, додавши, що ця Академія «за багатьма параметрами входить до числа лідерів з реформування системи вищої освіти, лідерів тісного поєднання навчального процесу з виробничою практикою».
Наголосивши на «зростаючій ролі людини знань у наш час», керівник парламенту побажав студентам «готувати себе до постійного навчання, наполегливої самоосвіти, будувати не лише будівлі, а й власну країну, нове життя для себе, своїх дітей, усього нашого народу».
У рамках робочої поїздки Голова Верховної Ради України побував на святкуванні Дня знань в Донецькій загальноосвітній школі №55 імені Олександра Коржа. В. Рибак, вітаючи присутніх на святі, зазначив, що сьогодні за парти в нашій країні сядуть майже 450 тисяч першокласників, і «це, напевно, одне з улюблених свят для всіх поколінь людей у нашій країні». Він висловив задоволення, що «має можливість зустріти свято з учнями і вчителями однієї з кращих шкіл Донецька, яка продовжує добрі починання прекрасного українського педагога Олександра Коржа». А ще — саме до цієї школи Володимир Рибак вперше прийшов малим школярем у 1954 році.
Голова Верховної Ради відзначив, що Донецька школа №55 має інформаційно-технологічний профіль навчання і створила основу для того, щоб її учні «могли йти по життю з важливим лозунгом: «Освіта через усе життя». Комп’ютерна, інформаційна база школи, високопрофесійний колектив учителів, шкільна лабораторія нових інформаційних технологій створюють ідеальні умови для отримання якісної освіти і подальшого інтелектуального зростання.
Керівник парламенту радий з того, що зміг допомогти в розвитку школи, облаштувавши сьогодні новий комп’ютерний клас, укомплектований десятьма комп’ ютерами і ноутбуками. Також Голова Верховної Ради передав шкільній бібліотеці 200 екземплярів книжок.
«Не кожна українська школа має техніку такого рівня», — підкреслив В. Рибак, звернувшись при цьому до учнів із проханням, щоб вони запам’ятали, що «комп’ютери — це не ігрові приставки, а інструменти пізнання, вікно у світ нових технологій, продовження підручників».
Голова Верховної Ради побажав першокласникам вдалого старту, майбутнім випускникам вдалого фінішу, а вчителям успіхів і натхнення в непростій педагогічній творчості.
А спілкуючись із журналістами на святі Дня знань у Донбаській національній академії будівництва і архітектури, Володимир Рибак наголосив, що перед країною і законодавцями час ставить нові завдання в нормативно-правовому регулюванні освіти. Насамперед це стосується створення єдиного освітнього простору, вдосконалення системи безперервної освіти, підвищення її якості, формування оптимальної мережі вищих навчальних закладів у країні, введення багаторівневої системи вищої освіти, нових державних стандартів, реформування бюджетних відносин.
«Ми прагнемо побудувати країну знаючих людей, а без високоосвіченого покоління ми не зможемо забезпечити якісний прорив України в майбутнє», — сказав він.
В. Рибак підкреслив, що проблеми вищої школи, становлення університетів і академій нової формації в Україні входять до числа першочергових пріоритетів Верховної Ради як вищого законодавчого органу нашої держави. До того ж він звернув увагу на те, що всі скликання парламенту намагалися досягти ефективного нормативно-правового регулювання суспільних відносин у сфері освіти.
В. Рибак зазначив, що за період роботи третьої сесії Верховної Ради парламентаріям потрібно сформувати впорядковану і збалансовану систему законодавства, яка забезпечувала б послідовне і системне регулювання відносин у цій сфері, чітке функціонування законодавчих механізмів реалізації прав українських громадян на освіту. Це стосується передусім розробки нової редакції законів України «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту». «Окремої уваги вимагають питання, які законодавчо регулюватимуть фінансування галузі знань та оплати праці науково-педагогічних кадрів», — наголосив Голова Верховної Ради України.
 
Дослівно
 
Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:
 
«Весь депутатський корпус, повернувшись із канікул, з усвідомленням свого обов’язку перед виборцями працюватиме злагоджено, в тому числі на благо майбутнього національної системи вищої і середньої освіти».
 
Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
На знімку: Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час святкування Дня знань в Донецькій загальноосвітній школі № 55 ім. Олександра Коржа. 
 
Голова Верховної Ради України Володимир Рибак і ректор Донбаської національної академії будівництва і архітектури Євген Горохов.