У садоводів Херсонщини з’явився новий клопіт: як вберегти вирощений тяжкою працею врожай фруктів та винограду від злодюжок. Оскільки вродили вони цьогоріч навдивовижу щедро, до приватних садів цілими зграями кинулися охочі до чужого добра, що й собі намагаються безплатно набрати «дармових» персиків та яблук або зрізати оберемок солодких грон. Та якщо раніше до таких набігів вдавалися переважно підлітки, бажаючи просто поласувати дозрілими плодами, то тепер їх організовують дорослі, котрі намагаються набрати якнайбільше здобичі на продаж — таких непроханих гостей уже не зупиняють ані огорожі з колючого дроту, ані відеокамери.
Затримувати зловмисників та здавати до міліції також втратило сенс, оскільки профілактичний ефект мізерний. За дрібні крадіжки нині до камери не саджають, а суди виносять винуватцям вироки на кшталт кількох десятків годин виправних робіт або символічних штрафів. Тому аграріям доводиться сушити голови над новими методами «перевиховання» злодюжок, аби і правоохоронців не залучати, і самим закону не порушувати.
Своєрідно вирішують це складне завдання в агрофірмі «Радгосп «Білозерський», що під Херсоном. До елітного персикового саду, що розкинувся тут на 150 гектарів, в розпал сезону мало не щодня навідуються крадії. Та коли охорона їх затримує, до міліції майже не передає, а здебільшого пропонує вибір — або купити нишком зняті з дерев свіжі персики за оптовою ціною у десять гривень за кілограм, або чесно відпрацювати їхню вартість, сапаючи міжряддя чи збираючи ті самі кісточкові. Директор агрофірми Віктор Сілецький додає, що впіймані на гарячому любителі фруктів найчастіше трудити руки не бажають і погоджуються викупити свою ж здобич, не вступаючи у бійки чи сварку з охоронцями, а відтак усі залишаються задоволеними.
Спосіб, винайдений у «Білозерському», виявився зручним та ефективним, тож до нього приглядаються й інші господарства, що спеціалізуються на садівництві та виноградарстві. Адже перетворити злодія на покупця із нашим неквапливим і надто поблажливим правосуддям значно простіше й вигідніше, ніж витрачати час на «розбірки» із залученням міліціянтів та суддів. Щоправда, нічого особливо нового в такому способі немає:
у супермаркетах, приміром, вже давно пропонують «несунам» викуповувати вкрадений товар, і садівники Херсонщини просто переносять суто міський досвід на сільські терени.
Херсонська область.