Який буде новий політичний сезон і на яких законодавчих ініціативах наполягатимуть парламентські фракції, ми поцікавилися безпосередньо в народних депутатів.
Михайло ЧЕЧЕТОВ, фракція Партії регіонів:
— На найближчій сесії очікуємо насамперед конструктивної роботи парламенту й для цього робитимемо все залежне від нас. Ми розуміємо, що близькість президентських виборів окремим кандидатам паморочить голову. Вони вже сьогодні починають передвиборну кампанію. Ми не хочемо, щоб цей рік був заполітизований, а нагальні проблеми залишилися нерозв’язаними. Адже в такому разі країна втратить темп розвитку. Ми маємо намір прийняти пакет законів по євроінтеграції, які Кабінет Міністрів найближчим часом подасть на розгляд до парламенту. Також уряд планує подати у Верховну Раду до 15 вересня Основний фінансовий документ країни. Ми хочемо розгорнути широку публічну дискусію щодо бюджету і прийняти не популістський, а реальний, максимально збалансований документ. З одного боку, це бюджет розвитку, з другого — такий, що дає змогу долати явища другої хвилі глобальної світової економічної кризи. У держбюджеті точно буде передбачено підвищення соціальних виплат пенсіонерам, чорнобильцям, афганцям, матерям-одиночкам, зарплат бюджетникам.
Звісно, хотілося б разом із народними депутатами з опозиції прийняти закон про вибори в парламент по проблемних округах, щоб потім не було політичних спекуляцій. Неважливо, коли вони відбудуться, важливо, щоб закон було прийнято більш як 400 голосами. Ми тільки проти того, щоб опозиція працювала на руйнування держави. Ми виступаємо за дискусію в парламенті, але головний зміст демократії полягає в тому, що будь-яке обговорення має завершуватися голосуванням. Сьогодні проблем із цим немає, кожен голосує сам за себе.
Сергій Соболєв, фракція ВО «Батьківщина»:
— На порядку денному цієї сесії ключовими мають стати питання євроінтеграції та приведення вітчизняного законодавства до європейських норм. Передусім це стосується звільнення політв’язнів і особисто Юлії Тимошенко, реформування прокуратури, суддівської системи, низки економічних реформ, боротьби з корупцією. Ми внесли свій варіант законопроекту про прокуратуру, яким приводимо цей орган до стандартів ЄС. Також зареєстрували проекти законів щодо реформування органів МВС, суддівської реформи, а також низку документів щодо боротьби з корупцією.
До другого блоку питань третьої сесії можна віднести вибори в проблемних округах та Києві. Це питання має бути вирішено у вересні, якщо ми справді хочемо мати легітимного міського голову і Київраду. Також у нас є декілька законопроектів щодо персонального голосування. Одним із них запроваджується кримінальна відповідальність за передачу картки для голосування та натискання кнопки за свого колегу. Другий — щодо запровадження сенсорної кнопки.
Олександр Голуб, фракція КПУ:
— Загалом політична ситуація буде напружена. Дедалі більше на ситуацію в парламенті впливатиме наближення президентської кампанії. Звісно, що законодавчі ініціативи і парламент загалом будуть заручниками цих перегонів.
Що стосується ініціативи фракції Компартії, то ми наполягатимемо на ухваленні нашої антикризової програми, яка вже реалізована в конкретних законодавчих актах. Більшість із них присвячено соціальним питанням і виконанням Президентом, урядом і більшістю політиків своїх зобов’язань перед виборцями. Тож ми домагатимемося їх ухвалення й вимагатимемо від наших колег, щоб вони виконали свої обіцянки, які давали під час виборчої кампанії.
Ми завжди наполягали й продовжуємо наголошувати на тому, що необхідно повернути в державну власність базові галузі промисловості та запровадити державну монополію на виробництво та реалізацію алкогольних і тютюнових виробів. Реформування потребує також податкова система. Крім того, комуністи наполягатимуть на вступі України до Митного союзу.
Павло РІЗАНЕНКО, фракція «УДАР»:
— Найважливіше завдання третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання — ухвалити євроінтеграційні законопроекти. Це, зокрема, закони про прокуратуру, про судоустрій, виборчий тощо. Постане також питання виборів у проблемних округах та Києві. На жаль, у цьому питанні більшість керується політичною доцільністю, а не українським законодавством. Початок сесії буде затьмарений також скандалом, який мав місце в Київраді, де побили народних депутатів. Замовчувати цю тему ніхто не має права.
Сподіваюся, що питання, які стосуються євроінтеграції, парламент розглядатиме конструктивно, без конфронтацій. Адже під час другої сесії такі документи ухвалювалися конституційною більшістю. Тому якщо більшість не хоче, щоб було протистояння, маємо передусім сконцентруватися на євроінтеграційних законопроектах.
Крім того, на черзі ще бюджетний процес, який займе багато часу. Проте вже нині говорити про збільшення доходів держбюджету-2014 не доводиться.
Андрій МОХНИК, фракція ВО «Свобода»:
— Наша законотворча діяльність буде спрямована на реалізацію програми захисту українців. Ми працюватимемо над законопроектами, які, власне, переводять програмні тези в законодавче русло. Очевидно, парламент також зосередиться на виконанні умов щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС.
Опозиція наполягатиме на проведенні виборів столичного міського голови і Київської міської ради. Якщо з цього питання в парламенті не набереться відповідної кількості голосів, то наші дії можуть бути різні.
Державний бюджет на наступний рік, відповідно до законодавства, має бути в парламенті до 15 вересня. Нині немає жодних попередніх показників. Це свідчить про те, що цей документ ще не готовий і є труднощі з його формуванням.