Погоджувальна рада
 
Сьогодні розпочинає роботу третя сесія Верховної Ради України сьомого скликання. Цього року відкриття нового політичного сезону не лише традиційно збігається з початком нового навчального року і бюджетного процесу. Перед українськими парламентаріями постає ще одне не менш важливе стратегічне завдання — ухвалення євроінтеграційних законопроектів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Часу на роздуми та доопрацювання узгоджених законопроектів, які можуть відкрити шлях до Європи, у народних обранців не так і багато — до листопадового вільнюського саміту залишилося всього чотири пленарні тижні.
 
Отож головну скрипку в сесійній залі гратиме налаштованість парламентаріїв на злагоджену конструктивну роботу, готовність до якої в рамках пакета євроінтеграційних законопроектів заявили на погоджувальній раді лідери чотирьох фракцій — Партії регіонів та «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи». Фракція КПУ послідовно виступає проти підписання Угоди про асоціацію з ЄС, ініціюючи проведення перед самітом всеукраїнського референдуму.
Євроінтеграційний пакет складається з десяти законопроектів, із яких шість буде винесено на розгляд парламенту вже нинішнього першого пленарного тижня. Зокрема, депутати мають ухвалити нову редакцію закону про прокуратуру, висновки щодо якого наступного тижня має надати Венеціанська комісія, і зміни до виборчого та антикорупційного законодавства. Найсуперечливіший законопроект — щодо прав сексуальних меншин — наразі ще далекий до узгодження.
 
Загалом до порядку денного третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання за пропозиціями парламентських комітетів та депутатських фракцій включено близько півтори тисячі питань, із яких 499 уже підготовлені до розгляду, а ще 946 перебувають на стадії підготовки та доопрацювання.
Окрім того, парламентарії на новій сесії мають ухвалити рішення щодо законопроекту про внесення змін до Конституції про посилення гарантій незалежності суддів, який Президентом України визначено, як невідкладний.
На погоджувальній раді лідери фракцій та керівники комітетів домовилися не затверджувати одразу першим питанням порядок денний третьої сесії, щоб до кінця тижня врахувати всі додаткові пропозиції. На перший пленарний тиждень до розкладу засідань парламенту внесено 56 питань.
Глава парламенту Володимир Рибак пообіцяв на новій сесії ще одну новацію — керівництво парламенту відвідуватиме засідання комітетів. На запрошення або навіть і без.
Партія регіонів на погоджувальній раді закликала утриматися від розгляду в парламенті питання про постачання українських товарів до Росії. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що недоцільно розглядати у парламенті ситуацію, яка виникла з постачанням українських товарів до Росії, оскільки ще не використано всі можливі майданчики, в тому числі урядові, а перемовини тривають.
Фракція «Батьківщина» готова працювати над євроінтеграційними законопроектами разом із адміністрацією Президента та Кабміном. Лідер фракції Арсеній Яценюк запропонував створити спільну робочу групу для опрацювання євроінтеграційних законопроектів, щоб на голосування у сесійній залі винести узгоджені проекти.   Опозиція також наполягає на призначенні повторних виборів народних депутатів України в п’яти проблемних виборчих округах, де не було встановлено результати парламентських виборів восени 2012 року, декриміналізації статей 364 та 365 Кримінального кодексу, за якими засуджена екс-прем’єр Юлія Тимошенко.
Фракція ВО «Свобода» запропонувала запровадити кримінальну відповідальність за «кнопкодавство» — порушення процедури голосування у Верховній та місцевих радах. Відповідні зміни «Свобода» пропонує внести до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів.
Олег Тягнибок також запропонував включити до порядку денного та ухвалити проекти законів про порядок імпічменту президента, щодо зміцнення парламентського контролю за Кабінетом Міністрів, недопущення перешкоджання діяльності ЗМІ.
Фракція «УДАР» підготувала пакет законопроектів для створення прозорих умов ведення бізнесу, робочих місць та обмеження можливостей для корупції. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко під час погоджувальної ради наголосив, що євроінтеграційні законопроекти мають бути європейськими не за назвою, а за своєю суттю.
А КПУ веде підготовку до проголошення всеукраїнського референдуму щодо вступу України до ЄС. Лідер фракції КПУ Петро Симоненко повідомив, що 8 вересня КПУ проведе збори громадян і розпочне процедуру збору підписів для проведення всеукраїнського референдуму, щоб рішення українського народу щодо євроінтеграції було прийнято ще до вільнюського саміту. На думку лідера комуністів, Угода про асоціацію з ЄС несе для нашої держави «багато загроз і небезпек» і в ній порушується шість статей Конституції України.
Під час години запитань до уряду, яка традиційно відбудеться у п’ятницю, 6 вересня, керівники міністерств та відомств нададуть депутатам інформацію щодо підготовки до опалювального сезону та підготовки до нового бюджетного процесу.
Кабінет Міністрів України обіцяє вчасно, до 15 вересня, подати до Верховної Ради проект закону про Державний бюджет України на 2014 рік, — запевнив на погоджувальній раді глава парламенту Володимир Рибак.
Не виключено, що у відкритті третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання візьме участь і Президент України Віктор Янукович. Адже, за Конституцією, гарант Конституції бере участь у відкритті чергової сесії Верховної Ради. Віктор Янукович, за словами глави парламенту, пообіцяв взяти участь у роботі сесії. Однак за однієї умови: якщо депутати домовляться і пообіцяють не блокувати, а працювати конструктивно.
 
Пряма мова
 
Голова Верховної Ради України Володимир РИБАК:
 
— Парламентські комітети повинні виходити з єдиного критерію — наскільки той чи інший закон потрібен для держави.
 
На передньому плані — Арсеній Яценюк (БЮТ).
 
На передньому плані — Віталій Кличко («УДАР»), Петро Симоненко (КПУ), Олександр Єфремов (ПР).  
Фото Олександра КЛИМЕНКА.