Українське зерно нового врожаю активно йде на експорт. Лише через Херсонський морський торговий порт уже відправлено понад 16 тисяч тонн ячменю, 3,3 тисячі тонн фуражної й 18,2 тисячі тонн продовольчої пшениці. Збіжжя прямує насамперед до Великобританії та Лівії, а от Єгипет, який торік був серед найбільших отримувачів, цьогоріч поміж них взагалі не значиться. За даними начальника посту «Херсон-порт» Херсонської митниці Міндоходів України Володимира Кравченка, експортери декларують вартість фуражного ячменю у 230 доларів за тонну, фуражної пшениці — у 215 доларів, продовольчої — у 242 долари за тонну.
Можливо, комерсантів такі ставки влаштовують, а от сільгоспвиробників півдня України — категорично ні. Аграрії Херсонщини нарікають на кричущу невідповідність закупівельних цін собівартості зерна. Адже довготривала посуха призвела до значних втрат. За собівартості пшениці другого класу у 1,9—2 тисячі гривень за тонну посередники пропонують місцевим виробникам не більш як 1,8—1,85 тисячі гривень, пояснюючи такі невигідні розцінки сезонним зниженням цін на світовому ринку. Хлібороби побоюються, що в них не вистачить коштів на осінню посівну, і вони не зможуть розрахуватися за земельні паї.
Тому фермери з 14 районів Херсонщини звернулися до Кабінету Міністрів із проханням надати 15 мільйонів гривень пільгового кредиту для підтримки господарств краю. А також переглянути показники нормативної грошової оцінки земель сільгосппризначення, відповідно до якої нараховується і орендна плата. Автори колективного листа до керівника уряду Миколи Азарова зазначають, що нині середня вартість гектара ріллі на території Херсонської області на 23 відсотки більша, ніж на Полтавщині, і аж на 38,3 відсотка — ніж на Миколаївщині. Але при цьому її якість значно гірша, бо про родючі чорноземи в Таврії залишається тільки мріяти. І мізерні через посуху (надто протягом останніх двох років) врожаї на богарі просто не дають змогу окупити витрати на обробіток земель, розрахунок з власниками паїв, придбання насіння тощо. А як тоді розвивати господарство, годувати родини?
Херсонська область.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.