Відкриття третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання фактично дасть старт новому політичному сезону, який буде насиченішим та напруженішим. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак в інтерв’ю журналістам телеканалу «Рада», Національної телекомпанії України та інформаційного агентства «Інтерфакс України».

Адаптувати законодавство до стандартів ЄС

За словами Голови Верховної Ради, нині в парламенті зареєстровано і очікують на розгляд понад 1,5 тисячі законопроектів, поданих усіма політичними фракціями, урядом і главою держави. При цьому керівник парламенту підкреслив, що Верховна Рада України повинна зробити все, аби адаптувати наше законодавство до європейських стандартів. Він звернув увагу, що більшу частину зобов’язань з цього питання «ми перед Радою Європи вже виконали: попри політичні протистояння, парламент прийняв 10 важливих правових актів в контексті наступного підписання Угоди про асоціацію». Для завершення цієї роботи, сказав В. Рибак, Верховна Рада повинна розглянути і прийняти рішення щодо таких складних законопроектів, як реформування прокуратури, судової системи та вдосконалення виборчого законодавства. «Вони є вкрай актуальними у плані побудови соціальної, правової, демократичної держави та громадянського суспільства», — наголосив він. Голова Верховної Ради зазначив, що Україна «наближається до вкрай відповідального рішення, яке за його масштабами можна сміливо віднести до розряду геополітичних: це підписання у Вільнюсі Угоди про асоціацію України з Євросоюзом». «Із наближенням листопадового Вільнюського саміту наростатиме відчуття відповідальності за наступні політичні рішення серед депутатського корпусу, чіткіше вимальовуватимуться потенційні політичні, економічні, гуманітарні наслідки цих рішень», — вважає В. Рибак. «Наприкінці листопада у Вільнюсі буде підписуватися не просто пересічний міжнародний договір, а фактично в широкому європейському контексті вирішуватиметься доля подальшої історії незалежної України», — сказав він.

Період «політичного учнівства» завершився

На думку В. Рибака, «невпинне наближення до наступних президентських виборів додатково електризуватиме політичну атмосферу у парламенті». Однак, зауважив він, «у жовтні виповниться рік з часу минулих парламентських виборів. Пройдена вже п’ята частина дистанції. А отже, період «політичного учнівства» для депутатів нового скликання завершився. Це, у свою чергу, означає, що настав час політикам почати «платити за рахунками» і виконувати взяті зобов’язання».

Він переконаний також, що участь керівництва парламенту у роботі комітетів «допоможе уникнути у сесійній залі блокувань та протистоянь». За словами В. Рибака, найближчим часом він підпише «графік, за яким він особисто і всі заступники братимуть участь у засіданнях комітетів». Адже комітети Верховної Ради є головною площадкою роботи законодавчого органу, підкреслив він. Керівник парламенту наголосив також, що він особисто візьме участь у частині засідань комітетів.

Ключ для досягнення національної конкуренто-спроможності

Водночас В. Рибак висловив упевненість, що для виконання парламентської складової основних напрямків реформування української держави, визначених у Щорічному посланні Президента Віктора Януковича, потрібно робити дуже прості і зрозумілі кроки — щодня працювати для своїх виборців. Керівник парламенту підкреслив, що суть усього президентського пакета реформ, як і щорічного Послання — у соціальних складових модернізації країни. «Це означає, що депутат будь-якої політичної фракції має навчитися сприймати макроекономічний зміст кожного законопроекту через призму мікросвіту окремої людини, пересічного українського громадянина, його щоденних життєвих потреб та інтересів», — сказав він. З огляду на це Голова Верховної Ради направив текст Послання всім народним депутатам і парламентським комітетам. «Кожен повинен знайти у Посланні «своє місце», щоб через законодавчу базу вирішувати і реформувати всю систему господарювання України», — сказав В. Рибак. Він також наголосив на необхідності надання фінансових можливостей органам місцевого самоврядування, «як важливій ланці державного управління».

В. Рибак нагадав, що глава держави у щорічному Посланні 2013 року до Верховної Ради акцентує увагу на необхідності досягти в ході реформ структурної модернізації економіки за рахунок вирішення ключових соціально-економічних завдань. До них віднесено, зокрема, створення клімату, сприятливого для підприємництва та бізнес-ініціативи; стабілізацію державних фінансів і формування стійкої фінансової системи; модернізацію інфраструктури та реформування ЖКГ; підвищення рівня енергетичної безпеки; імпортозаміщення і розвитку внутрішнього ринку; створення ринку землі. Успіх цих перетворень стане ключем для досягнення національної конкурентоспроможності, забезпечення стійкого економічного зростання України на наступні десятиліття. «Тому я й кажу, що депутатам треба просто щодня працювати для своїх виборців», — підкреслив В. Рибак.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир Рибак:

 

«Люди давно очікують від народних депутатів не полум’яних промов, а щоденної змістовної та системної роботи, яка згодом позитивно відбиватиметься на реальному житті населення країни».

***

Робоча поїздка до краю териконів

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак здійснить робочу поїздку 1 вересня до міста Донецьк та візьме участь в урочистостях з нагоди Дня знань.

Під час робочої поїздки керівник парламенту планує поспілкуватися з викладачами та студентами Донбаської національної академії будівництва і архітектури, зустрітися з колективом Донецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №55 ім. О. Г. Коржа та взяти участь в урочистих заходах з нагоди Дня знань.

Підтримали курс на євроінтеграцію

Депутатський корпус Кам’янець-Подільської міської ради відправив Президенту та Голові Верховної Ради звернення, в якому йдеться про одностайну підтримку курсу на євроінтеграцію, яким має йти українська влада. З відповідною ініціативою виступила фракція Партії регіонів.

В європейській інтеграції депутати вбачають «шлях модернізації економіки, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника, можливість виходу на єдиний внутрішній ринок ЄС, залучення до спільної європейської політики безпеки та оборони, яка гарантуватиме Україні державний суверенітет і територіальну недоторканність, встановлення стабільної політичної системи» тощо.

Віра ШПИЛЬОВА.