На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович в інтерв’ю тележурналістам кількох каналів. Під час розмови глава держави виклав свою позицію стосовно європейської інтеграції, соціально-економічного розвитку країни, внутрішньополітичної ситуації та зовнішньої політики.
«Нам треба знайти прагматичні рішення, і наші національні інтереси завжди будуть покладені в основу відносин України як з Європейським Союзом, так і з Митним союзом», — сказав глава держави.
Говорячи про взаємини з Митним союзом, Віктор Янукович зазначив, що Україна має шукати порозуміння у взаємовідносинах з цим об’єднанням. І запевнив, що країна виконає умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію.
«На сьогодні я не бачу жодних перешкод для підписання цього документа. Ті умови, які були нам надані з боку Європейської комісії, будуть виконані», — зазначив Віктор Янукович.
Він також нагадав, що європейський вибір України закріплений у законі «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» і не підлягає сумніву.
Водночас, за його словами, Україна виступає проти вирішення ситуації в Сирії воєнними засобами.
А рішення державних структур Російської Федерації щодо обмеження імпорту окремих груп товарів українського виробництва, на переконання Президента країни, було поспішним і непродуманим.
Глава держави повідомив, що цю проблему він обговорив під час телефонної розмови з Президентом РФ Володимиром Путіним. «Після того як я отримав інформацію стосовно того, що відбувається на кордоні з Росією, я одразу ж зателефонував Президенту Путіну і поставив одне запитання: «Що це таке?»
«Він каже, що також здивований цими діями, вважає їх неправильними і запросив для пояснень керівників і спеціалістів», — додав Віктор Янукович.
Президент висловив переконання, що Україні необхідно шукати шляхи подальшого співробітництва з Росією та країнами Митного союзу.
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).
ДОСЛІВНО
«Я далекий від того, що нам треба ускладнювати відносини з Росією і країнами Митного союзу. Нам, навпаки, треба думати, як їх спростити, як шукати порозуміння, як побудувати модель відносин України з країнами Митного союзу. Саме це питання сьогодні хвилює і Президента Росії, тому що він добре розуміє, що будь-яка ситуація, яка ускладнюватиме ці відносини, не піде на користь ні Україні, ні Росії».