З метою виконання Україною Європейської соціальної хартії в повному обсязі народні депутати від фракції «Батьківщина» Андрій Павловський та Олександр Турчинов зареєстрували у Верховній Раді два законопроекти.
Так, депутати пропонують збільшити щорічну основну відпустку до чотирьох тижнів, з 24 до 28 календарних днів. Крім того, для категорій працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах і рудниках до 32 календарних днів. Наразі цей законопроект уже розглянув профільний Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці і рекомендував ухвалити його за основу.
Інший проект закону передбачає скорочення тривалості робочого тижня з 40 до 38 годин. За словами А. Павловського, нині тривалість робочого тижня в Європі становить 35—38 годин. Тоді як в Україні «вартість робочої сили найменша в Європі, саме тому законодавча ініціатива опозиції сприятиме підвищенню її вартості, для цього законопроектом передбачене скорочення робочого часу без зменшення оплати праці».

Вл. інф. 

ДОВІДКОВО

Пункт 3 статті 2 Європейської соціальної хартії (переглянутої) передбачає встановлення щорічної оплачуваної відпустки тривалістю не менше чотирьох тижнів (28 календарних днів).