Літування — не просто випасання корів та овечок у горах, а особливий спосіб самоствердження, випробування на витривалість для гуцулів, які не мислять свого життя без полонини. Так уже вважає і 12-річний Мар’ян Данко (на знімку). Незмінним атрибутом  літування є полонинська ватра. Вона горить упродовж літа — звичай, що донині побутує у вівчарів.
На тлі нинішнього торговельного непорозуміння з нашим північним сусідом, коли й цукерки не годяться, й м’ясо, й сири не такі, Україна могла б запропонувати для експорту найчистіший екологічний продукт — овечий сир з карпатських полонин і похідний продукт з нього — бринзу (сир, що вже перетертий з сіллю і готовий до тривалого зберігання). Санітарна інспекція тут вже не зможе присікатись до хімічних домішок, адже на полонині їм просто ніде взятись..
На Гуцульщині, зокрема і в Путильському районі Чернівецької області, споконвіку займаються люди таким промислом.
 
От і в урочищі Мінти Селятинської сільської ради цього літа пасеться 300 овець. Тридцятирічний Тимофій Данилащук (на знімку — в центрі), що ходив ще хлопчиком на таку роботу, а нині вже п’ятий рік поспіль є старшим, тобто ватагом.
З 14 травня і до 20 вересня буде тут ще з чотирма помічниками. Люди із навколишніх сіл Шепіт, Руська, Плоска здають своїх овець до отари. За кожну платять по 100 гривень за весь період. За це вівчарі мають дати по 5 кілограмів сиру і вурди (якщо можна так сказати, то це сир вже другої «перегонки») на вівцю, з яких кожен газда зробить собі бринзи.
Кілограм бринзи на базарі коштує 50 гривень. Вівчарі кажуть, що отримують за вівцю 100 гривень, ходять ціле літо біля неї, а віддають господарю вже 250 гривень.
Із усієї одержаної від людей суми по 6 тисяч гривень піде на зарплату кожному вівчарю, потрібно ще купити солі, заплатити за оренду пасовища. До того ж ще й як вовк украде вівцю, то вівчар зобов’язаний відшкодувати її вартість власнику. Отак скаржаться щороку вівчарі й кожного року йдуть на полонину. В цьому вбачається не тільки економічна складова, а й духовна. Адже кожного літа з дідів-прадідів на Гуцульщині так ведеться.
 
Іван Скидан куштує свіжий овечий сир.
 
Факт
 
У Путильському районі Чернівецької області в господарствах усіх форм власності є 16 тисяч голів великої рогатої худоби (в тому числі, 6,4 тисячі корів), 8 тисяч овець, 1,4 тисячі коней та 70 тисяч птиці.
 
Фото автора.