Ситуація на соняшникових жнивах, які на ланах країни розпочалися в середині серпня, викликає оптимізм не в усіх регіонах. Приміром, на Херсонщині (там нинішнього року аграрії під цю олійну культуру відвели 277,4 тис. га) з кожного гектара в середньому збирають лише по 8,4 центнера. В Криму врожайність не набагато вища — 9,9 центнера. Причина таких невисоких польових дивідендів, нарікають у господарствах, доволі прозаїчна — соняшник, як і ранні зернові, вигорів через тривалу посуху. Втім, як свідчать дані офіційної статистики, за підсумками 2012-го Крим також мав зовсім невисоку урожайність соняшника — 10,6 ц/га. Херсонщина й поготів — мізерні 8,3 ц/га (удвічі менше від середньої по країні).
Та проблема в цих регіонах не лише в кількості, а і в якості. Один із заводів Полтавщини, розповіли в асоціації «Укроліяпром», закупив на півдні соняшник нового урожаю. З’ясувалося, що його олійність — 33—38 відсотків, а не 42—45. Тобто, вихід олії з нього менший. До того ж насіння настільки дрібне, що, просіваючись через решітки, частково потрапляє у відходи.
В інших областях степової зони (саме тут зосереджено 70% посівів соняшнику) картина оптимістичніша. На Миколаївщині та Запоріжжі середній намолот з гектара перевищує 13 центнерів, на Одещині сягає 15 ц, на Донеччині — 16,1 ц, Луганщині — 17,1 ц, на Дніпропетровщині — 18,5 ц, Кіровоградщині — 19,2 центнера.
Водночас на Полтавщині та Черкащині, де погода була сприятливіша, олійного насіння збирають майже по 30 центнерів з гектара.
Загалом у країні, якщо вірити даним Мінагрополітики, соняшник визріває на 4886,4 тисячі гектарів. Уже намолочено майже 500 тисяч тонн насіння за середньої урожайності 13,8 ц/га. За прогнозами Укргідрометеоцентру, валовий збір соняшника цьогоріч становитиме 9 мільйонів тонн проти минулорічних 8,4.