Лозунг опозиції підтримують регіонали, але наголошують на слові «законні»
Учора народні депутати від опозиційних фракцій, обрані за мажоритарними округами в Києві, зустрілися з громадськими активістами. Сторони обговорювали шляхи вирішення питання столичних виборів.
Зокрема, народний депутат від фракції «УДАР» Віктор Чумак підкреслив, що киянам потрібно роз’яснювати: Київрада працює незаконно. Також, на переконання обранця, необхідно задіяти всі можливі інструменти парламентської боротьби для того, щоб проголосувати постанову стосовно дати проведення виборів у столиці.
Крім того, на думку парламентарія, проведення київських перегонів і волевиявлення в проблемних округах має бути однією з умов щодо підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Отже, питання в тому, як довести людям, що саме від них залежить їх майбутнє і майбутнє країни.
На думку народного депутата від фракції ВО «Батьківщина» Олександра Бригинця, нині не вистачає конкретних «ударів» за кожним напрямком діяльності київської адміністрації. Парламентарій закликав народних депутатів налагодити тісніші зв’язки із громадськими організаціями і зробити все можливе, щоб найвідоміші активісти мали статус помічника депутата. Це, вважає він, дало б можливість їм активнішео впливати на політичні процеси.
Своєю чергою народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник в інтерв’ю «Голосу України» наголосив, що без внесення змін до виборчого законодавства, зокрема, щодо поновлення роботи районних комісій, їх повноважень, принципів формування, неможливо організувати волевиявлення в Києві. «Опозиція свідомо провокує хаос, щоб потім критикувати владу. Нині вона не несе жодної відповідальності за організацію і результати виборів», —  сказав він.
Окремі політики, за його словами, розглядають київські перегони як трамплін перед президентськими виборами. «Киянам це питання не дуже пече. Для них важливіше, щоб були легітимні міський голова і міська рада. Сьогодні їх цікавить робота влади: будівництво мостів, дорожніх розв’язок, підготовка до зими, тарифи. Якби без виборів місто не могло б жити, то на вулицю вийшли б сотні тисяч людей. Тому плакат, який висів у сесійній залі парламенту на минулій сесії «Законним виборам у Києві бути», я підтримую. Тільки наголошую на слові «законним», —  підкреслив В. Олійник.
Народний депутат не виключив, що постанову про дату проведення виборів столичного міського голови і київської міської ради вже розглянуть у середу в профільному комітеті.