Ювілей хранителі сакральних пам’яток минувшини відзначили проведенням в Луцьку ХХ міжнародної наукової конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація». Вона присвячена пам’яті відомого вченого, мистецтвознавця, одного із фундаторів музею Павла Жолтовського (1904—1986 рр.).

Майже кожен, хто вперше приїздить до Луцька, прагне відвідати цей музей. Чого лише варта ікона Холмської Божої Матері, перед якою молилися і князі, і королі, і президенти.
Серед шедеврів, що зберігаються тут, ікони «Спас у славі» XVІ століття, «Юрій Змієборець з житієм» 1630 року, «Спас Вседержитель» першої половини XVІІ століття, святі образи роботи відомого волинського іконописця XVІІ—XVІІІ століть Йова Кондзелевича, якого називають українським Рафаелем. У музеї експонують також оригінальні зразки декоративної різьби і скульптури Волині XVІІ—XVІІІ століть.
За два десятиліття тут сформувався фаховий колектив, який вже багато років очолює заслужений працівник культури України Тетяна Єлісєєва.
Заслуга музею і в тому, що він став загальноукраїнським центром дослідження ікон. Це ще раз засвідчила й міжнародна конференція, у якій взяли участь понад 60 вчених, мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів з України, Росії, Білорусі, Польщі. Цікаво, що більшість із них приїздять у Луцьк щорічно. Тобто, можна сказати, що це вже великий інтернаціональний колектив з об’єднаних однією ідеєю людей.
Як повідомив голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, вже готовий проект переоблаштування для потреб музею ще одного приміщення в центрі Луцька. Там зберігатимуть фонди та розташують реставраційні майстерні.
Волинська область.
 
Голова облдержадміністрації Борис Клімчук вітає завідувачку музею Тетяну Єлісєєву з ювілеєм установи.
Фото автора.