У Кам’янці-Подільському цьогорічний першовересень школи зустрічають без... електричного освітлення. Наразі вони відключені від мережі через недофінансування міста державою. У деякі заклади, щоб провести там щорічний ремонт, довелося привезти генератори. Бо ж навіть дриль немає куди ввімкнути...
Хоча начальник міського управління освіти та науки, депутат міськради Світлана Старченко сподівається, що все ж таки першого вересня електрику подадуть. Але у місті вже жартують, що шкільні портфелі доведеться доукомплектовувати ліхтариками. Та де таке видано у ХХІ суціль комп’ютеризованому столітті?! Проте в розмові з очільницею цієї міської галузі з’ясовується, що в кам’янецької освіти, крім цієї проблеми, є й значно болючіші.
— Нині виходять із декретних відпусток педагоги, яким довелося сидіти вдома навіть не по три, а по шість років, і я не знаю, що з ними робити, — бідкається Світлана Володимирівна. — У нас на черзі п’ять тисяч учителів, котрі чекають улаштування на роботу. Після першого вересня ми знову переглянемо списки резерву, але навряд чи вони суттєво зменшаться. Може, хто й двічі записаний, якщо ця людина викладає два предмети, наприклад, біологію та географію. Та вже найближчим часом прогнозуємо дуже велике вивільнення кадрів. Адже в липні у нашому місті працювала комісія Хмельницької облдержадміністрації, очолювана першим заступником голови ОДА Вадимом Гаврішком, яка перевіряла виконання показників соціально-економічного розвитку щодо надходжень до міського бюджету, вишукувала можливості економії коштів. Її фахівці зробили висновок про потребу оптимізації загальноосвітніх закладів. Шість шкіл мають меншу за передбачену їх проектами наповнюваність. Наприклад, у школі № 2 навчається всього 230 учнів при плані 470. Середня ж наповнюваність загальноосвітніх шкіл становить 51,6 відсотка.
Цього року другу школу батьки тамтешніх учнів уже обороняли від закриття. У минулі роки така загроза нависала й над іншими закладами, зокрема, єдиною в місті та другою в області школою ЮНЕСКО — загальноосвітньою номер один, що розташована в Старому місті та обслуговує дітей досить чималої території. Тоді наша газета виступала на підтримку школи ЮНЕСКО. Наразі цей заклад, за висновком обласних фахівців, знову потрапив до списку планованих для закриття.
Народний депутат України Володимир Мельниченко запевнив обурених батьків школи №2, що вона поки що працюватиме. Зіграло роль і те, що про закриття згідно з законодавством працівників слід попередити за два місяці, а такого кроку зроблено не було. Але, виходячи з висновку обласної комісії, непопулярні заходи все-таки будуть здійснені.
Хмельницька область.