Як єдиний зразок авто для парку таксі по всій країні (ініціатива Міністерства інфраструктури) Запорізький автомобілебудівний завод номінує свою модель ZAZ Vіda, більше відому як «Chevrolet Aveo». Цю пропозицію озвучив народний депутат України, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація», якому належить ЗАЗ, Таріел Васадзе, повідомляє наш власкор Леонід Сосницький.
Зважаючи на те, як український уряд проводить політику підтримки вітчизняного автовиробника, у ЗАЗ є всі шанси одержати позитивну відповідь на свою пропозицію.
Нещодавно віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко в телеефірі повідомив про ідею доплачувати громадянам, які купують вітчизняні автомобілі. Мовляв, готується відповідний законопроект. І найближчим часом його спрямують в уряд і в парламент.
Віце-прем’єр підкреслив, що Кабмін має намір продовжувати підтримку українського автомобілебудування, враховуючи його «історичне минуле» і 70 тисяч робочих місць у галузі, а також той факт, що імпорт машин у країну перевищує всі критичні показники.
Юрій Бойко переконаний, що автопрому потрібна комплексна підтримка, зокрема — пільги підприємствам, що забезпечують повний технологічний цикл, а не просто збирання. Зазначимо, до таких і належить Запорізький автомобілебудівний завод.
А раніше про компенсації при покупці вітчизняних автомобілів говорив міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков. Малося на увазі, що співвітчизників приваблюватимуть знижками приблизно в 10 тисяч гривень при добровільному здаванні в утиль машини й покупці «залізних коней», вироблених в Україні.
Нагадаємо, з 14 квітня Україна ввела спеціальне мито на імпорт у країну нових легкових автомобілів, а 4 липня був прийнятий закон про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів і введення екологічного податку за їхню утилізацію. У результаті цього імпортні автомобілі істотно подорожчали.
Ці заходи щодо захисту українського авторинку привели до значного збільшення продажів, зазначають експерти. У цьому марафоні ЗАЗ лідирує.