На «Запоріжсталі» підбили перші підсумки роботи з новим інвестором

Власне, 12 останніх місяців підприємство відпрацювало з новою управлінською командою на чолі з генеральним директором цього провідного металургійного комбінату України Ростиславом Шурмою. Він і відзвітував про здобутки колективу на нещодавній прес-конференції, зібраній з нагоди згаданої річниці.
Зі звіту видно, що за сім місяців поточного року на запорізькому індустріальному гіганті лише розвивали виробництво: зростання за видами продукції становило від 1,3 до 3,3 відсотка. В абсолютних цифрах обсяги виробленої продукції сягнули таких позначок: 1852 тисячі тонн чавуну, 2208 тонн сталі та 1863 тисячі тонн прокату. До речі, що стосується чавуну, то в липні вперше за п’ять останніх років виплавка цієї продукції за місяць сягнула рекордної позначки у 286,8 тисячі тонн.
Зрозуміло, що виробничі показники дозволили суттєво поліпшити фінансовий стан підприємства. Валовий прибуток «Запоріжсталі» за останні сім місяців становив 768,1 мільйона гривень, а це ледь не втричі більше, ніж за той самий період роком раніше. А коли розглядати фінансовий результат за стандартами міжнародної звітності, то чистий прибуток комбінату поточного року сягнув позначки в 143 мільйони гривень, і це на тлі минулорічних збитків (за ті ж сім місяців) у обсязі 626,1 мільйона гривень. Варто додати і таке: підприємством, за підсумками 2012 року, перераховано до бюджетів усіх рівнів 1,08 млрд. гривень, а поточного року — вже 455,2 мільйона. Це теж на три відсотки більше, ніж було перераховано за той самий період року, що минув. Суттєво знизилася собівартість продукції — із 8966 мільйонів гривень
до 7747.
Згадані досягнення сприяли виділенню значних коштів на модернізацію виробництва, наближення його, зокрема, до європейських екологічних стандартів. Найпомітнішою подією тут став запуск агломераційної машини №1 — із високотехнологічним газоочисним обладнанням. Вартість цього проекту становить 240 мільйонів гривень. Нині в процесі будівництва перебуває лінія соляно-кислотного травлення. Витрати інвестора становлять 730 мільйонів гривень, зате й планується скорочення на 83% (вже в 2014 році!) випарів сірчаної кислоти в повітряний простір і 100-відсоткове блокування стоків до Дніпра від цеху холодної прокатки. Варто додати, що підприємство активно впроваджує технології енергозбереження. З початку року вже скорочено енергоємність продукції на понад шість відсотків.
Поряд із цими суто виробничими заходами на «Запоріжсталі» послідовно вирішуються і соціально-економічні проблеми. Зокрема, розпочато програму капітальних ремонтів санітарно-побутових об’єктів основних цехів. А це, до речі, понад три мільйони гривень. Крім того, на забезпечення оптимального питного та температурного режиму для виробничників підприємство теж витратило понад 700 тисяч гривень.
І на останок: цього року на «Запоріжсталь» прийшли 225 випускників вузів, коледжів та професійних ліцеїв. Адміністрація підприємства у повному обсязі виконала всі 120 пунктів колективної угоди з трудовим колективом. В останньому документі 2013 року збережені всі пільги та гарантії, закріплені угодою 2012 року.
Одне слово, «Запоріжсталь» упевнено працює на перспективу, не забуваючи і про сьогодення. Адже саме сьогодні будується майбутнє цього гіганта запорізької індустрії.
Запоріжжя.
Під час здачі в експлуатацію електронних ваг у мартенівському цеху. В центрі — генеральний директор МК «Запоріжсталь» Ростислав Шурма (5 листопада 2012 року) .
Фото надане прес-службою «Запоріжсталі».