Перед початком засідання колегії Рівненської ОДА керівник області Василь Берташ (на знімку) вручив освітянам ключі від 35 новеньких автобусів, якими довозитимуть учнів до шкіл.
Загалом нині на Рівненщині підвезення до навчальних закладів потребують майже 15 тисяч школярів і 3 тисячі вчителів. І хоча в області є 183 шкільних автобуси, потрібно ще 80.
Два із трьох питань, внесених на розгляд членів колегії Рівненської ОДА, стосувалися дітей. Адже йшлося про готовність навчальних закладів до нового навчального року, в чому членів колегії запевнив начальник управління освіти та науки РОДА Григорій Таргонський. Йшлося і про проблеми. Хоча на Рівненщині працює 415 дошкільних навчальних закладів, постійно відкриваються нові, а цьогоріч на 1728 буде збільшено місць у дитсадках, усе-таки потреба у розширенні їх мережі все ще існує. Адже область — у трійці лідерів в Україні за народжуваністю.
Це створило ще одну проблему — переповненість шкіл, через що уроки в деяких із них проходять у дві зміни. Торік 8561 учень у 91 закладі навчався у другу зміну. З першого вересня повністю перейдуть на однозмінне навчання 93 класи у 38 навчальних закладах, тобто у цих закладах діти навчатимуться тільки в одну зміну. Крім того, у першу зміну переведуть 38 класів у дванадцяти школах з двозмінним навчанням. Відтак у місті Дубно, Корецькому і Дубровицькому районах проблему двозмінності зняли повністю, а в Рівненському і Сарненському її вирішили відповідно у тринадцяти та семи школах. Попри це, у новому навчальному році найбільше навчальних закладів із двозмінним навчанням функціонуватиме у Сарненському (20) і Костопільському (7) районах.
Тож головуючий на колегії Василь Берташ дав доручення головному освітянину області підрахувати, в яку суму обійдеться бюджету переведення всіх дітей на навчання в одну зміну. Говорив він також про необхідність оновити парти, для чого, крім бюджетних коштів, слід залучати соціально відповідальний бізнес. Василь Берташ закликав присутніх на колегії керівників районів долучитися до акції «Портфель для першокласника», оскільки в області майже дві тисячі сімей перебувають під соціальним супроводом, відтак не мають коштів для того, щоб зібрати дітей до школи. У таких родинах виховується більше п’яти тисяч дітей, триста із яких — першокласники. Тож тим дітям, які йдуть у перший клас, рюкзаки з необхідним шкільним приладдям подарують благодійники.
На колегії Рівненської ОДА начальник обласного управління охорони здоров’я, депутат Рівненської обласної ради Віталій Бойко звітував про хід виконання обласної програми «Репродуктивне здоров’я населення», розрахованої  на період до 2015 року. До плюсів згаданої програми В. Бойко відніс зниження дитячої і материнської смертності.
Для порівняння: якщо за шість місяців 2011-го на тисячу народжених малюків смертність становила 9,5 проміле, то за такий само період нинішнього року — 7,5 проміле. Майже удвічі знизилася і материнська смертність.
Серед чинників, які цьому сприяли, — введення в дію у Рівному перинатального центру, де створено всі умови для надання високоспеціалізованої медичної допомоги вагітним, породіллям з групи високого ризику з екстрагенітальною та акушерською патологією, забезпечено повний цикл лікування новонароджених, у т. ч. недоношених, із вкрай низькою масою тіла (до 1500 грамів).
Попри високий рівень народжуваності, проблема репродуктивного здоров’я населення на Рівненщині дуже актуальна. Адже із майже 294,1 тисячі жінок репродуктивного віку 30 тисяч мають порушення репродуктивного здоров’я, з кожним роком фіксується більше випадків жіночого і чоловічого безпліддя. За розрахунковими даними, не менше 20 відсотків зареєстрованих безплідних пар у Рівненській області потребують лікування методами допоміжних репродуктивних технологій.
«Ця невтішна статистика спонукає до впровадження допоміжних репродуктивних технологій і в нашій області, — сказав голова ОДА Василь Берташ. — Для цього потрібна лабораторія для репродукції вартістю близько двох мільйонів гривень. Про це клопотатиму перед Кабінетом Міністрів».
Рівне.