У всіх куточках Вітчизни відзначили День Державного прапора і День Незалежності України

Чернігів. У рамках урочистих заходів з нагоди Дня Незалежності України 24 серпня після урочистого покладання квітів до пам’ятника Т. Г. Шевченку та пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України» відбувся VІІІ Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур «Поліське коло». Цього разу у ньому взяли участь кращі фольклорні, хореографічні колективи Чернігівщини, національно-культурні товариства та ансамблі з Республіки Білорусь, Російської Федерації, Федеративної Республіки Німеччини та Королівства Нідерландів. Чернігівці та гості міста ознайомилися з експозиціями національно-культурних товариств, творами майстрів народно-декоративного мистецтва, традиційною виставкою плодів та квітів «Щастя краси».

Cергій ПАВЛЕНКО.

* * *

Кам’янець-Подільський. 22-й річниці незалежності України в Кам’янець-Подільському районі на Хмельниччині присвятили відкриття хореографічної студії в районному центрі культури і мистецтв «Розмай». Червону стрічку перерізали голови райдержадміністрації Михайло Желізник та райради Іван Романчук.

— Найперше хочу подякувати голові районної ради, депутатському корпусу, начальнику відділу культури Аллі Бец за те, що зараз діти мають можливість у прекрасних умовах займатися хореографією, — зазначив Михайло Желізник. — До будівництва студії долучилися підприємці».

У цьому одному з найбільших районів України діє понад три десятки танцювальних колективів, знаних і поза межами області та країни. Юні таланти в новій студії показали першим гостям майстер-клас із хореографії.

Віра ШПИЛЬОВА.

* * *

Луганськ. Із приводу Дня Державного прапора України в місті було створено найбільший у країні «живий» прапор (на знімку ліворуч). Для цього молоді луганчани використали три тисячі синіх хризантем, що символізують безкрайнє небо, і п’ять тисяч колосків пшениці, які являють собою золото українських полів. Останні штрихи у створенні прапора нанесли голова облдержадміністрації Володимир Пристюк, голова облради Валерій Голенко, луганський міський голова Сергій Кравченко, народні депутати України Сергій Горохов і Володимир Струк, триразова олімпійська чемпіонка, старший тренер з легкої атлетики збірної команди України з легкої атлетики по Луганській області Ольга Бризгіна та наймолодша учасниця церемонії п’ятирічна Карина Гунько.

Алла АНТІПОВА.

* * *

Луцьк. Тут, як завжди, врочисто і яскраво пройшов День Незалежності. Зокрема — учасники акції «Українська вишиванка» відтворили контури нашої держави на карті.

Щодо святкових феєрверків, то їх було аж два: в сам День Незалежності і 25 серпня, коли Луцьк відзначає свій черговий, цього разу — 928-й, день народження.

В обласному центрі святкова програма завершилась романтичним і надзвичайно красивим нічним дійством в замку Любарта. Саме на його дворищі відбувся офіційний прийом міського голови Миколи Романюка з нагоди Дня міста. Майже 700-літні оборонні мури і вежі фортеці стали прекрасною декорацією для різних театральних і музичних дійств, які допомогли відчути, яка давня і велична є наша історія.

Микола ЯКИМЕНКО.

* * *

Крим. Фестиваль мистецтв просто неба у ботанічному саду Таврійського національного університету ім. Вернадського, прапор України на горі Чатир-Дазі, народні гуляння та «Козацькі забави» в Алушті. Так на сонячному півострові відсвяткували День Незалежності України.

Активісти Республіканського комітету АРК з охорони культурної спадщини піднялися на західну вершину плато Чатир-Даг — Еклізі-Бурун (1527 м над рівнем моря), щоб підняти там Державний прапор України й прапор Автономної Республіки Крим. Акція, підкреслюють її організатори, носила просвітницький і патріотичний характер.

У Сімферополі окрасою програми став молодіжний автопробіг. А у феодосійському Музеї старожитностей відкрилася виставка унікального проекту «Караван старожитностей», присвяченого багатовіковій історії міста.

Сергій ВИННИК.

 

Перед будинком Київської міської державної адміністрації відбулася церемонія підняття Державного прапора України.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.