Святкування 22-ї річниці Незалежності України у столиці розпочалося з церемонії урочистого покладання квітів керівниками держави і міста до пам’ятників видатним діячам українського державотворення: Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському. Участь у церемонії взяли Президент Віктор Янукович, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Прем’єр-міністр Микола Азаров, голова Київської міськадміністрації Олександр Попов, народні депутати, урядовці та представники громадськості. 
Крім того, в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та у Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва було відправлено подячний молебень, а біля пам’ятника Володимиру Великому — молитву за Україну.
«22 роки — зовсім невеликий проміжок часу в історичному вимірі. Але для України ці два десятиліття стали початком нової історії», — наголосив Президент у своїй промові з нагоди Дня Незалежності. Сьогодні ми ставимо перед собою амбітні цілі всеохоплюючої модернізації та забезпечення сталого розвитку нашої держави. І кому б не хотілося зупинити нас на цьому шляху — це нікому не вдасться, додав він.
«Я глибоко переконаний: у сучасному світі саме незалежність, здатність самостійно вирішувати проблеми та добиватися поставлених цілей є ознакою зрілого, внутрішньо консолідованого та духовно багатого суспільства. Такими є український народ і сучасна держава Україна»,— цитує слова глави держави його прес-служба.
За словами Президента, незалежність стала для нас справжнім учителем у прийнятті самостійних стратегічних рішень і визначенні власного розвитку. Нині країна стала відповідальним союзником і партнером. «Ми прагнемо до побудови паритетних стосунків та готові йти на компроміси, які зміцнюють стабільність та несуть процвітання для нас і всіх наших сусідів. Наша сила — це внутрішня єдність у прагненні до змін. І тому курс на модернізацію усіх сфер життя є вираженням інтересів українського народу», — сказав керманич.
У реалізації власної програми модернізації, за словами Президента, нам допомагають досвід провідних країн світу, що демонструють високі стандарти політичної, економічної та соціальної самоорганізації.
Водночас В. Янукович нагадав, що цього року країна відзначатиме 80-ті роковини трагедії голодомору та 70-ту річницю початку визволення української землі від німецько-фашистських загарбників. За словами Президента, те, що свято 1025-річчя Хрещення Русі збіглося з роковинами трагічних сторінок нашої історії, є дуже символічним.
«Не буде перебільшенням сказати, що саме завдяки притаманним нашому народу християнським якостям — нездоланній вірі, терпінню і милосердю — нам вдалося пережити найважчі випробування минулого. Переконаний, що у нас вистачить віри і терпіння, щоб гідно відповісти на виклики сьогодення і збудувати сучасну, розвинуту Україну — спадкоємця Київської Русі, сильну європейську державу ХХІ століття»,— наголосив глава держави.
Участь у святкових заходах взяли й представники опозиції. Щоправда, нарізно. Як стверджують самі опозиціонери, такий формат було узгоджено ще у Львові на Світовому конгресі українців. Так, представники «Батьківщини», загалом понад три тисячі осіб, пройшлися святковою ходою від Михайлівської площі до пам’ятника Тарасу Шевченку, де відбувся святковий мітинг. Колону очолили народні депутати Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов. Учасники ходи скандували «Слава Україні! Героям слава!», «Юлі волю!». Попереду колони активісти несли великі стяги — Державний прапор України та прапор Євросоюзу, які, за словами організаторів, символізували наші європейські прагнення.
А лідер фракції «УДАР» народний депутат Віталій Кличко на чолі понад 20 байкерів вирушив у мотопробіг з Києва до Вільнюса (Литва). Участь у ньому взяли байкери зі Львова, Києва та Житомира. Власне, сам В. Кличко проїхав з учасниками акції «Україна — це Європа» до Житомира, де до колони приєдналися нові учасники. За словами депутата, маршрут байкерів пролягатиме через Словаччину, Угорщину, Польщу, і через 10 днів вони фінішують у Вільнюсі. «Сьогодні День Незалежності, так званий День свободи. А байкери — люди вільні. І ми сьогодні вирішили з хлопцями зробити мотопробіг людей вільних. Сядемо на байки і покажемо, що рухаємося до Європи», — сказав він журналістам перед стартом мотопробігу.
У свою чергу, «Молоді регіони» відзначили День Незалежності серією флешмобів. Як зауважив народний депутат, голова ВМГО «Молоді регіони» Андрій Пінчук, 24 серпня це не просто день народження держави. Це свято пам’яті про ті покоління наших предків, які століттями боролися за державність. «Сьогодні варто подумати і про майбутні покоління, про те, що ми залишимо нашим дітям та онукам. Саме для них ми й організували сьогоднішнє свято. Я впевнений, що всі ті кияни та гості столиці, які долучилися до наших флешмобів, залишилися задоволеними і почерпнули для себе щось нове», — сказав він.
Загалом святкування Дня Незалежності пройшло без грубих порушень громадського порядку. Як повідомили в прес-службі МВС, участь у святкуванні взяли понад один мільйон українців і гостей країни. Урочистості відбулися в 685 населених пунктах держави. Охорону громадського порядку та безпеку під час проведення масових культурних акцій забезпечували майже 14 тисяч працівників органів внутрішніх справ.
 
ДОСЛІВНО
 
Президент Віктор Янукович:
 
«Асоціація з Європейським Союзом має стати для України важливим стимулом для подальшого формування сучасної європейської держави. Одночасно маємо зберегти та продовжити поглиблення наших стосунків, інтеграційні процеси з Росією, країнами євразійського співтовариства, іншими світовими лідерами та новими центрами економічного розвитку. Це — вибір України, і лише ми усі разом несемо відповідальність за його здійснення».