У Херсоні — скандал із наругою над державною символікою України, що вже «вихлюпнувся» в ефір національних телеканалів та на електронні сторінки наших і російських агенцій новин. Усе почалося після виступу керівника громадської організації — Асоціації голів місцевого самоврядування Наталії Возаловської.
Наталія Анатоліївна виклала в Інтернеті звіт про події на пасажирському теплоході «Арарат», де під час звичайного рейсу до дачного містечка троє пасажирів із Росії обурилися наявністю на борту плаката із зображенням тризубу (малого герба) та вимагали його зняти, погрожуючи команді звільненням з роботи. І посадовці Нижньодніпровського представництва Адміністрації річкових портів України вимогу іноземців намагалися виконати! Кореспондент «Голосу України» опитав усіх учасників події і з’ясував, що ситуація має вигляд досить неоднозначний.
Іноземцям символіка не сподобалася
— Теплохід «Арарат» у той день виконував звичайний пасажирський рейс на лівобережжя Дніпра. Окрім пересічних херсонських дачників, на ньому їхали в гості до якогось місцевого жителя подружжя росіян і ще один їхній супутник. Побачивши на склі плакат із зображенням тризуба та символікою партії «Свобода», вони почали обурюватися, вимагати його зняти та викрикувати на адресу членів екіпажу погрози на кшталт: «Ви тут більше не працюватимете!», —  каже Наталія Возаловська. — Звичайно, до партії «Свобода» в суспільстві та поза межами України різне ставлення, але вона є парламентською, а не якоюсь нелегальною структурою і має право популяризувати себе, незалежно від того, подобається це комусь чи ні. Тому реакцію управлінців представництва вважаю надмірною — команда «Арарату» потребує захисту.
— Плакат із тризубом висить у нас уже третю навігацію і ніхто на нього особливої уваги не звертав і не протестував проти його появи, — висловився капітан теплоходу «Арарат» Сергій Колесник. — Але наше керівництво зреагувало на події якось нервово. Заступник його голови Анатолій Донець особисто зірвав плакат із тризубом, а нам запропонували написати заяви на звільнення без дати.
Хто порушив закон?
Конфлікт на пасажирському теплоході «Арарат» зацікавив Службу безпеки України. Вивчає його обставини і Херсонська транспортна прокуратура, адже йдеться про звинувачення в публічній нарузі над державною символікою. Хоча в Нижньодніпровському представництві Адміністрації морських портів України наполягають, що вітчизняне законодавство в цьому разі порушили не російські туристи, а команда державного судна.
— Пасажирський теплохід «Арарат» належить до громадського транспорту, а розміщення політичної реклами на громадському транспорті у нас заборонене. Плакат із тризубом, який я зірвав, є саме політичною рекламою партії «Свобода», і члени екіпажу не мали права його прикріплювати, та ще й не в капітанській рубці, а в приміщенні для пасажирів. За порушення треба відповідати, тому я й вимагав написати заяви про звільнення — мушу реагувати на скаргу пасажирів, направлену одразу до Херсонського міськвиконкому, — пояснює заступник начальника представництва, відповідальний за пасажирські перевезення Анатолій Донець.
Немає уваги — не буде й поваги
Чим закінчиться інцидент на «Арараті», прогнозувати важко — своє слово ще не сказали правоохоронці. Але треба зазначити, що повідомлення про наругу над державною символікою до тих-таки правоохоронних органів Херсонщини надходять дедалі частіше. Так, днями в Каховському районі області патріотично налаштований громадянин вимагав від міліції притягнути до відповідальності... торговця кавунами. Той не придумав нічого краще, як розстелити на землі тканину кольорів державного прапора, висипати на нього кавуни і ними торгувати. До того був скандал у Херсоні, коли мешканець однієї із квартир у будинку на центральній вулиці Леніна демонстративно використав прапор як звичайну занавіску на вікно. Усе це, звичайно, не свідчить про повагу до державної символіки. А її треба виховувати (зокрема, й штрафами) та пропагувати, а з цим у нас якось не дуже складається — державні органи уваги проблемі чомусь приділяють недостатньо. От і виходить, що одним болить надто утилітарне ставлення навіть до тканини в синьо-жовтих кольорах, а інші ладні мало не черевики нею чистити.
Херсон.
Коментар юриста
Конституція України (ст. 20) державними символами України визнає: Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 92 Конституції України, виключно законами України встановлюється порядок використання і захисту державних символів.
На даний час діє лише Закон «Про Державний Гімн України». Щодо Державного прапора існує лише постанова Верховної Ради України «Про Державний прапор України» від 28 січня 1992 року, яка не визначає порядок його використання. Щодо Державного герба України (малий герб України — тризуб) є постанова парламенту України «Про Державний герб України» від 19 лютого 1992 року, в п. 2 якої зазначено, що зображення Державного герба України поміщується на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ з обов’язковим додержанням пропорцій зображення герба, затвердженого пунктом І цієї постанови. Важливо звернути увагу, що перелік використання Державного герба України, зазначений у згаданій вище постанові, є вичерпним. Отже, його використання в інших випадках буде нелегітимним. Крім цього, відповідно до ст. 8 Закону України «Про рекламу», у рекламі забороняється використовувати або імітувати зображення Державного Герба України. А Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (ч. 1 ст. 6) передбачає, що не можуть одержати правову охорону позначення, які зображують або імітують, зокрема, державні герби, прапори та інші державні символи (емблеми) та офіційні назви держав.
Щодо неправомірного використання державних символів законодавством передбачена кримінальна відповідальність лише за наругу над державними символами (ст. 338 КК України): публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років. Варто зазначити, що наруга над державними символами тягне кримінальну відповідальність лише у разі, якщо вона була публічною (спрямованою на публіку). Також законодавством встановлена певна відповідальність за використання державних символів у рекламі. За інші порушення порядку використання державної символіки (якщо не було факту публічної наруги чи в рекламі) відповідальності не встановлено.
Якщо в коментованій ситуації йдеться про агітаційний плакат політичної партії, то така реклама на транспорті не забороняється законодавством України.
Якщо це був агітаційний плакат до виборів до Верховної Ради України, то його мали б зняти за день до виборів. А факт того, що плакат не було знято, можна було б розглядати як наявність правопорушення.  Але за такі порушення має відповідати капітан судна, а не матроси. Крім того, слід врахувати, що для накладення дисциплінарних стягнень законодавство встановлює певний термін: не пізніше одного місяця з дня виявлення проступку і не пізніше шести місяців з дня вчинення проступку. Вірогідно, що ці терміни давно минули, а отже, про жодні дисциплінарні стягнення, тим паче звільнення, мова йти не може. 
Сергій ДЕМСЬКИЙ.