Голосування конституційною більшістю за скасування позаблокового статусу має стати першим кроком до інтеграції України в Організацію Північноатлантичного договору. Про це під час брифінгу заявив народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Григорій Немиря.
«Це сигнал не лише нашим партнерам в Євросоюзі, НАТО, а й українським громадянам. Україна заплатила велику ціну за те, що вона перебувала у сірому безпековому вакуумі», — зазначив він. Парламентарій нагадав: фракція «Батьківщина» ще навесні цього року зареєструвала відповідний законо-
проект і перша внесла його в новому парламенті. «Незважаючи на це, ми вирішили заради командної роботи і висловлення спільної позиції підтримати президентський законопроект. Наступні дії мають бути за виконавчими структурами», — наголосив народний депутат.
За його словами, має бути прийнято якісний щорічний план Україна—НАТО, встановлено діалог Україна—НАТО, підготовлено вчасно звернення до альянсу щодо надання Програми дій стосовно членства. Також Г. Немиря сподівається, що всі закони, які ухвалюватимуться нинішнім складом парламенту, сприятимуть курсу України на європейську інтеграцію.
Також Г. Немиря зазначив, що проект стосовно розширення повноважень Ради нацбезпеки та оборони не відповідає Конституції, а норми щодо контролю за боротьбою з корупцією суперечать зобов’язанням України, передбаченим в Угоді про асоціацію з ЄС. Тому прийнято рішення повернути законопроект на повторне друге читання. Нині, за його словами, є всі можливості в стислі терміни провести дискусію із залученням громадянського суспільства, європейських партнерів, щоб підтримати доопрацьований законопроект конституційною більшістю.