Провальне голосування за законопроект про розширення повноважень Ради національної безпеки і оборони України — це наслідок внутрішнього втручання. Таке переконання висловила під час брифінгу народний депутат від фракції Петра Порошенка Ірина Геращенко.
Розпочавши із привітання, що країна повернулася не тільки до європейської, а й євроатлантичної інтеграції, І. Геращенко наголосила на необхідності посилення координації всіх силових структур та зазначила, що це до снаги Раді національної безпеки та оборони України. «Для багатьох неофітів, які влаштували в парламенті дуже дивну ситуацію, ми хочемо наголосити: на відміну від багатьох консультативних і дорадчих органів, РНБО є конституційним органом, і Конституція вимагає прийняття актів, які роз’яснюють ту чи іншу статтю Основного Закону», — сказала І. Геращенко. Зазначимо, що законопроект, який вчора не вдалося ухвалити, стосується розширення повноважень РНБО насамперед в частині координації цього органу із Міністерством внутрішніх справ, Службою безпеки, Нацгвардією та Збройними Силами. За словами парламентарія, особливо дивно, що люди, які наголошували на необхідності посилення такої координації, вчора не натиснули кнопку «за». Президент використав своє законне право, запропонувавши Верховній Раді такий законопроект. Його на своїх засіданнях підтримали всі фракції і профільний комітет. А те, що відбулося вчора в сесійній залі, свідчить про внутрішнє втручання, переконана І. Геращенко.
Водночас Андрій Тетерук («Народний фронт») звернув увагу на те, що під час розгляду питання на Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, вивчали кожну пропозицію, винесену депутатами від «Самопомочі» і «Батьківщини», їхні представники мали можливість брати участь в обговоренні, а під час голосування «розхитали ситуацію під діями емоцій». Народний депутат назвав те, що відбулося, ганебною практикою. Особливе обурення у нього та його колеги по фракції Юрія Берези викликало те, що вчора деякі представники коаліції отримали оплески представників Опозиційного блоку. «Мені соромно буде дивитися в очі побратимам, які перебувають на передовій», — сказав Ю. Береза. За його словами, парламентарії не ухвалили закон, завдяки якому вдалося б позбутися тих непорозумінь, які мають місце від початку окупації. «Ми й далі будемо втрачати людей через відсутність координації, матері проклинатимуть командирів, ми зробили крок назад», — підкреслив він.
Андрій Тетерук пообіцяв надалі інформувати громадськість про те, як народні депутати, що включили червоне світло перед проектом розширення повноважень РНБО, працюватимуть над документом під час його підготовки до повторного розгляду.