* ...Новоазовська вітрова електростанція, збудована в роки незалежності у Донецькій області, увійшла до числа найпотужніших в Україні.
 
* ...у жовтні 2012 року відкрито електросталеплавильний комплекс «Інтерпайп сталь» — перший металургійний завод, зведений в Україні з нуля за роки незалежності.
 
* ...у серпні 2012 року в Харкові після реконструкції відкрито парк ім. Горького, який нині входить до десятки найкращих парків розваг світу.
 
* ...у роки незалежності Миколаївський зоопарк було визнано найкращим в Україні. Тут зібрана колекція рідкісних видів тварин — найбільша в країні й третя серед установ Європи. У Миколаївського зоопарку є свій гімн і прапор.
 
* ...у 2009 році в Запорізькій області на острові Хортиця відкрито Історико-архітектурний комплекс «Запорозька Січ», який входить до семи історико-архітектурних чудес України.
 
* ...у Батурині (Чернігівщина), який у 2008 році набув статусу міста, відроджено Гетьманську фортецю, відреставровано палац Кирила Розумовського.
 
* ...збудований за часів незалежності другий енергоблок Хмельницької АЕС за обсягами виробленої продукції нині є найпотужнішим підприємством краю.
 
* ...у роки незалежності на Івано-Франківщині відкрито найбільший у Східній Європі гірськолижний курорт «Буковель», який щороку приймає до 1,5 мільйона туристів.
 
* ...1991 року на Новоолександрівському кінному заводі, що на Луганщині, було виведено українську верхову породу коней — на противагу арабським скакунам та англійським рисакам.
 
* ...2012 року завершено капітальний ремонт та відреставровано приміщення Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Марка Кропивницького — одного з найстаріших театрів України (заснований у 1882 році).
 
n ...у вересні 2011 року у Вінниці було відкрито найбільший в Україні та Європі плавучий світло-музичний фонтан, унікальність якого полягає у так званій зимуючій технології, яка дозволяє опустити конструкцію під лід.
 
***
 
НаталЯ КАРПОВА, 28 рокІв (художницЯ І педагог Із Харкова, парапланеристка): 
— Люблю Україну за м’який клімат і привітних людей. За різноманітність ландшафтів. Можливо, якби наша країна була не така мальовнича, я не закохалася би так у небо. Україна дала мені можливість відриватися від землі не з аеродромів і ловити вітер над харківськими рівнинами, у неповторних Карпатах, над берегом моря в Одесі. Вихідними я можу політати на параплані в будь-якому місті країни —була б погода. Практично в кожному регіоні є свої літні місця. У Криму можна поєднати купання у морі й щоденні польоти. І кращий відпочинок вигадати складно. До речі, не обов’язково їхати за хорошими польотами в гори. Можна стартувати з невисокої височини — в 40 м — і набрати висоту 1,5—3 км (залежить від бази хмар) і полетіти на маршрут до 100 км, а то й більше. От піднімаєшся у небо, і вся маленька батьківщина, як на долоні. Красива й рідна. І я сам на сам з небом...

МІхеЇл Уклеба (посол ГрузІЇ в УкраЇнІ):

— Україна — це країна, яка приваблює. Візуально ми, може, й не дуже схожі, але насправді маємо багато спільного: інтереси, добросусідські відносини, плюс нас зближує процес інтеграції з Європейським Союзом. Це дуже важливо для двох країн. Поєднують дві держави і добрі відносини між людьми — грузинами та українцями. Чому в нас збільшився потік туристів з України (за останні шість місяців — на 73 проценти!)? Це свідчення того, що до українців у нас особливе ставлення. Грузія взагалі дуже гостинна держава, але щодо українців це найсильніше проявляється. Нас об’єднує й історія та культура — Леся Українка (у нас є її дім-музей), Давид Гурамішвілі, який жив у Миргороді, відомий скульптор Іван Кавалерідзе. Тож маємо багато спільних імен та прізвищ, які ми цінуємо. До того ж в Україні дуже відкриті люди, тому грузини чудово почуваються у вашій прекрасній країні.