«Рубльовкою» мешканці села Мала Любаша, що в Костопільському районі, жартома називають котеджі на нових вулицях. Хоча за пишністю і багатством тим насправді далеко до московських, проте, треба визнати, будуються з великим смаком. Така само «Рубльовка» невдовзі з’явиться і в іншому селі Малолюбашанської сільради — Лісополі, бо тут під житлове будівництво виділено великий масив, який почав активно забудовуватися. До того ж зводити житло тут виявили бажання не лише селяни, а й мешканці міста Костополя, до якого звідси рукою подати (зручно добиратися у райцентр на роботу).

Звичайно, це додасть клопотів сільській владі, бо в Лісополі, скажімо, виникне потреба у новій школі (зараз там початкова), дитячому садку, оскільки в цьому селі мешкає найбільше молоді. Є потреба у дитсадку й у Борщівці, Малій Любаші — центрі сільради. Але таким приємним клопотам малолюбашанський сільський голова Світлана Ковальчук тільки радіє:

— Адже це ознака того, що наші села мають майбутнє. А з такою активною громадою, депутатами сільради та членами сільвиконкому, як у нас, можна всі ті проблеми розв’язати, щоправда, на це, крім бажання, потрібен час і кошти. Прорахувавши, що після забудови масиву у селі Лісопіль кількість мешканців населеного пункту може зрости до двох тисяч, ми за кошти сільського бюджету вже виготовили технічний проект на будівництво тут школи на двісті учнівських місць із спортзалом, а також відвели земельну ділянку під майбутній навчальний заклад.

Світлана Ковальчук, яка свого часу очолювала асоціацію сільських та селищних голів Рівненщини, як справжня господиня, вишукує можливості поповнити місцевий бюджет. Одну з таких побачила у тому, щоб узаконити видобуток піску, поклади якого є на території сільради. Щоправда, на це пішло чимало часу та нервів, оскільки потрібно було оформити купу документів, оббити пороги високих столичних кабінетів. У результаті з’явилося сільське комунальне підприємство «Малолюбашанське», яке єдине серед таких підприємств в області займається видобутком та реалізацією місцевих корисних копалин, зокрема, піску. Для цього придбали екскаватор і бульдозер, а згодом, заробивши кошти, купили ще один екскаватор. У новому СКП створили дев’ять робочих місць.

— Уже цьогоріч СКП сплатило 157,7 тисячі гривень податків до державного і майже 70 тисяч гривень до місцевого бюджетів, — каже Світлана Ковальчук. — У майбутньому плануємо придбати для нього ще й сільськогосподарську техніку, щоб надавати послуги селянам з обробітку землі, у збиранні врожаю, а також покласти на СКП ще й функції із збирання та утилізації сміття, для чого розробляємо проект сміттєзвалища, під яке вже відвели земельну ділянку.

Розсудлива Світлана Ковальчук, користуючись нагодою, поділилася проблемою, яка, на її думку, стримує реалізацію планів і задумів громади щодо розвитку трьох сіл. При створенні СКП «Малолюбашанське» статус земель сільськогосподарського призначення було змінено на землі для промислового використання. За це згідно зі статтею 209 Земельного кодексу України сільське комунальне підприємство має сплатити 340 тисяч гривень до сільського бюджету.

— Ці кошти ми маємо право використати тільки на освоєння земель сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охорону земель відповідно до розроблених програм та проектів землеустрою, а також на проведення інвентаризації земель, нормативної грошової оцінки землі, розмежування земель державної та комунальної власності. Використання цих коштів на інші цілі не допускається, — розповідає Світлана Ковальчук. — Тим часом ми могли б їх використати на розвиток наших трьох сіл. Адже вони стрімко розвиваються і потребують благоустрою, будівництва соціальних об’єктів. Сподіваюся, законодавці почують нас, практиків, яким ця стаття фактично «зв’язує» руки.

Відчутно поповнюють сільський бюджет також підприємці (чимало з них займаються деревообробкою), п’ять заправок, два автосервіси і, звичайно, плата за землю. Загалом за шість місяців нинішнього року план з наповнення бюджету по сільраді виконано на 147,4 відсотка.

— Малолюбашанська громада дуже активна, — розповідає голова Костопільської районної ради Віктор Талащук, який знає, чим живе кожне село району. — Така ж і сільський голова Світлана Андріївна Ковальчук. Вона завжди дослухається до порад мешканців, акумулює корисні для громади ідеї, які вони висловлюють на сходах сіл. Найцікавіші оформляються у грантові проекти. Один з них здобув перемогу у Всеукраїнському конкурсі проектів сільських громад — відтак наведено порядок у клубі села Мала Любаша, де відбувається чимало заходів. Завдяки участі у конкурсі програм «Бібліоміст» Борщівська публічно-шкільна бібліотека може запропонувати читачам нові сучасні та якісні послуги з використанням комп’ютерів та Інтернету. Сільрада виграла обласний грант на облаштування спортивного вуличного майданчика із тренажерами у Малій Любаші. Це дуже актуально, оскільки місцева школа не має спортзалу.

Першого вересня прийме п’ятирічок новий дитсадок «Вишиванка» у селі Мала Любаша. Тут у комфортних умовах (у закладі навіть є невеличкий басейн для малюків) готуватимуть дітей до школи. Садок побудований за кошти сільського і районного бюджетів, причому, близько 75 відсотків капіталовкладень у будівництво — це кошти, зароблені сільською територіальною громадою. А з грудня тут почне функціонувати ще й група чотирирічок.

Замість епілогу

... Із Світланою Андріївною Ковальчук я вперше спілкувалася у 2007-му, коли вона разом з мешканцями Малої Любаші наполягала на відшкодуванні збитків, завданих помешканням селян від стрільбищ на сусідньому полігоні. Тоді у людей повилітали шибки, стіни у деяких оселях взялися тріщинами. Селянам таки відшкодували збитки.

За такої підтримки людей, подумалось тоді, цій жінці ще довго бути на посаді сільського голови. Бо люди вміють оцінити, якщо про них дбають. Останній епізод з поштовим відділенням у Малій Любаші тому підтвердження. Воно розміщувалось у приміщенні колишнього колгоспу, від якого тепер і сліду не лишилося. Щоб не втратити приміщення, сільська рада його викупила. Село не залишилося без пошти, послугами якої користується багато малолюбашанців.

Рівненська область.

Голова Костопільської районної ради Віктор Талащук обговорює проблеми громади із малолюбашанським сільським головою Світланою Ковальчук.

 

Фото автора.