Невеличке село Калитянське, засноване у 1746 році, вже, може, нині стало б хутірцем з кількома жителями, як і багато подібних населених пунктів. Але його доля у роки незалежності України дивом кардинально змінилася. Сьогодні це такий собі туристичний центр на Придесенні, який щодня відвідують сотні автобусів із подорожувальниками з Білорусі, Молдови, Російської Федерації.
У це важко повірити. Однак насправді все так і є. То що сюди притягує туристів?
...А все почалося в 2000 році в Калитянському із придорожнього намету, в якому родина педагога-філолога Надії Петрівни та кухаря Олександра Івановича Міклухо-Маклаїв продавала м’які іграшки. У сім’ї — четверо дітей. Виживати в тих реаліях було важко. Тож разом почали шити, виготовляти казкових героїв, ведмедиків і в такий спосіб заробляти гроші для прожиття. Справа пішла. Адже поряд — автомагістраль, і незвичні, несхожі на магазинні іграшки користувалися попитом. Родина розширила їх виробництво, найняли на роботу людей. Так започаткувався їхній стартовий капітал, яким вони розпорядилися вельми оригінально: увесь вільний час присвячували вивченню життєвого шляху відомого у світі мандрівника і вченого Миколи Миклухо-Маклая, батько якого Микола народився на Чернігівщині, вчився в Ніжинському ліцеї.
Хоча в архівах не знайшли генеалогічного зв’язку з відомим українцем, та постать Миколи Миколайовича Миклухо-Маклая так захопила, заінтригувала, що родина не «залишила її у спокої».
Нині на честь знаменитого мандрівника, який три роки провів серед папуасів у Новій Гвінеї, здійснив подорожі на острови Океанії, півострів Малакку, на Яву, до Австралії, в Калитянському відкрито чудовий музей. Тут зібрані фотографії, картини, речі, книги, що оповідають про славного антрополога, етнографа, географа. За матеріалами замальовок вченого під час експедицій зроблена картинна галерея, яка починається в адміністративному офісі і завершується... в ресторані.
— Ми хочемо на прикладі Миколи Миколайовича показати, як важливо пізнавати світ, відкривати нове у ньому, — зазначає депутат обласної ради Надія Міклухо-Маклай. — І хоча відомий мандрівник не бував у нашому селі, та його дух, справа тут заохочує до високої мети усіх подорожніх. 
Місяць тому (17 липня) поблизу Севастополя в селищі Кача на березі моря Міклухо-Маклаї відкрили філію свого приватного музею. У ній передбачено поряд зі створенням умов для широкого знайомства з особистістю знаменитого українця, його науковими напрацюваннями, ідеями гуманізму ще й забезпечення можливості для зацікавлених громадян поєднати приємний відпочинок на морському узбережжі із змістовним його наповненням.
Чернігівська область.
 
Надія Петрівна Міклухо-Маклай біля щойно відкритої філії музею М. Миклухо-Маклая в Криму.


У туристичному центрі в Калитянському.
Фото Тараса ДЕРКАЧА та автора.

До реЧІ

Міклухо-Маклаї на Козелеччині мають дві агрофірми, які орендують у селян майже 2500 гектарів землі. Вирощують кукурудзу, соняшник, пшеницю, ріпак. Мають 500 голів овець. Посадили на двох гектарах смородину. У планах Міклухо-Маклаїв — відкрити незабаром туристичний комплекс у Батурині, щоб людям зі всього світу були створені належні умови для пізнання славетних сторінок історії України.