Учора Президент Віктор Янукович відвідав Донецьк, де взяв участь у заходах з нагоди Дня шахтаря.

— Стабільна робота шахтарів, — наголосив Президент під час урочистих зборів, — це гарантія енергетичної безпеки країни, гарантія розвитку шахтарських міст і основа добробуту мільйонів сімей. Володіння запасами енергетичних ресурсів стає найважливішою конкурентною перевагою, тому у світі триває гостра боротьба за ресурси розвитку. «У цих умовах вугілля, безсумнівно, — це стратегічний ресурс нашої країни», — додав він.

За словами керманича, вугільна галузь однією з перших вийшла на докризові обсяги виробництва і навіть перевищила їх. «За останні три роки зростання видобутку вугілля перевищило 15 мільйонів тонн, а за 7 місяців цього року вже видобуто 48 мільйонів тонн, що на 12 відсотків вище плану», — повідомив Президент.
Водночас В. Янукович зауважив: збереження наявного фонду перспективних працюючих шахт є пріоритетним вектором державної політики, додавши, що жодна шахта не буде закрита безпідставно. Президент зазначив також, що заробітна плата шахтарів зростатиме й надалі. «Це зростання ми пов’язуємо зі зростанням продуктивності праці, підвищенням ефективності роботи шахт», — сказав він. І підкреслив: своєчасна виплата заробітної плати шахтарям є головним завданням керівників усіх рівнів.
«Держава жорстко контролюватиме виконання всіх передбачених законом соціальних гарантій шахтарям та їхнім сім’ям. Це також стосується гідного пенсійного забезпечення ветеранів шахтарської праці», — констатував керманич.
Президент наголосив на важливості модернізації всіх галузей економіки України для забезпечення прискореного розвитку нашої держави. «Можна сказати, що довгі роки ми намагалися обійтися умовним, поточним ремонтом, як кажуть: підбілити, підфарбувати, підмазати. Але від цього наш будинок не ставав міцніше і краще. Навпаки, він продовжував старіти. Рано чи пізно нам треба було починати капітальний ремонт. Саме це ми і зробили — почали модернізувати нашу країну», — сказав глава держави.
За словами В. Януковича, це непростий шлях, але його потрібно пройти. «Саме модернізація дає бачення майбутнього країни, нашого з вами майбутнього і майбутнього наших дітей. А у кризовий період, через який нині проходить весь світ, вона дає можливість виживати», — додав Президент.
Крім того, глава держави зауважив, що посилення безпеки праці шахтарів має бути пріоритетом не лише держави, а й керівників підприємств гірничодобувного комплексу. «Завдання держави — забезпечити максимальну безпеку гірників. Це перша і головна мета будь-яких технологічних нововведень та рішень керівників вугільної галузі», — сказав він.
Президент вручив державні нагороди шахтарям, назвавши їх «гордістю українського народу». Водночас через аварію в шахтоуправлінні «Покровське», в результаті якої загинули два гірники, святковий концерт, за рішенням організаторів, було скасовано.
Також В. Янукович узяв участь у панахиді за всіма загиблими на виробництві шахтарями у Свято-Варваринській каплиці в Донецьку, поставив свічку в пам’ять загиблих гірників та поклав квіти до ікони Святої великомучениці Варвари.
Поспілкувався глава держави і з простими донечанами, які висловили підтримку його соціальним ініціативам.

Вл. інф.

ДовІдково

Каплиця Святої великомучениці Варвари споруджена як пам’ятник шахтарям, загиблим на виробництві. Вона була відкрита до Дня шахтаря 30 серпня 1997 року.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).