Львів протягом трьох днів під час роботи десятого ювілейного Світового конгресу був центром української діаспори. Основний лейтмотив дискусій — якнайшвидша інтеграція до Європи вкрай необхідна, бо це запорука незалежності. Попри всі негаразди наша діаспора вірить у силу свого народу. За кордоном діяльність українських організацій спрямована насамперед на формування позитивного іміджу нашої країни. Діаспора намагається переконати уряди своїх країн, що Україна гідна посісти належне їй місце у Євросоюзі.
Хоч виступ представника влади зустріли шумом і вигуками, тим не менше тема євроінтеграції на даний момент об’єднала всіх — керівників уряду, діаспору й опозицію. Зокрема, про це заявив під час конгресу віце-прем’єр Олександр Вілкул: «Ми хочемо бачити свою Україну в Європі не менше, ніж хотіли бачити її незалежною». За його словами, підписання Угоди про асоціацію з ЄС є для нашої країни культурологічним вибором.
За словами президента СКУ Євгена Чолія, нині настав критичний момент, який визначить, чи йтиме Україна вперед, чи повернеться до радянських часів. Коливання між полюсами Росії та Європи, а ще гірше вступ до Митного союзу значно підірвав би суверенітет. Тому СКУ звернеться до ЄС із закликом стати на захист України і засудити шантаж та тиск Росії.
Десятий ювілейний конгрес українців виявився багатим і на політичні заяви та події. Головними ньюзмейкерами стали Арсеній Яценюк та Віталій Кличко. Зокрема, Арсеній Яценюк скористався нагодою і прочитав листа від Юлії Тимошенко, яка наголосила, що зараз основним пріоритетом для України є Угода про асоціацію з ЄС.
Однак політичні заяви робили не лише українські політики, а й чільні діячі діаспори, зокрема, президент Світового конгресу Чолій, який особливо наголосив, що однією з вимог української діаспори є звільнення Юлії Тимошенко.
Утім, повертаючись до основної теми конгресу — вшанування пам’яті жертв Голодомору, Євген Чолій висловив стурбованість діаспори тим, що в країні почалося переписування підручників з історії. Було зроблено ще кілька важливих заяв: про неприпустимість підвищення фактичного статусу російської мови до рівня другої державної; про вимоги денонсації угоди про продовження базування Чорноморського флоту в Україні як такої, що порушує Конституцію, а також влада повинна чітко й однозначно визнати Голодомор як геноцид українського народу.
Вшануванню пам’яті його жертв була присвячена і одна з основних подій конгресу — жалобна хода вулицями Львова, в якій взяли участь тисячі людей — як львів’яни, так і гості з-за кордону.
Львів.