Комунальники Херсона не в змозі стримати навалу небезпечних гризунів
 
До обласного центру через тривалу посуху з полів та плавнів посунули велетенські зграї пацюків, які буквально взяли в облогу два житлові мікрорайони — Корабел та Шуменський. У пошуках поживи небезпечні гризуни дедалі частіше кидаються на людей. Так, просто біля під’їзду дев’ятиповерхівки на вулиці Комкова пацюк розміром із невелику кішку вдень атакував 59-річну пенсіонерку Ганну Литовченко. Жінка після такої зустрічі довгий час лікуватиметься.
— Я не певна, що нових нападів не буде — адже я та мої сусіди бачимо пацюків щодня, і нам страшно за малих дітей, які у дворі граються, — каже постраждала.
Директор ЖЕКу «Україна» (він обслуговує будинок на Комкова, 83) Ніна Савіна каже, що їхньої провини у засиллі пацюків немає. «Ми уклали з санепідемслужбою договір про дератизацію будинків двічі на рік, і на Комкова, 83 вона проводилася навесні. Але міграцію тварин ми відвернути не можемо — хіба що як додаткову послугу можемо провести платну позачергову дератизацію», — пояснила вона.
Начальник міського управління житлового господарства Олексій Рибаков у розмові з кореспондентом «Голосу України» також підтвердив: муніципальна влада про навалу пацюків знає. З його слів, комунальники нещодавно організували масштабне «полювання» на тварин по всьому 30-тисячному житломасиву Корабел, але ефективність подібних заходів лише тимчасова. У житлових багатоповерхівок різні власники, і дератизацію вони проводять за своїми планами. От і виходить, що в межах одного кварталу чи подвір’я пацюків протравили, але розумні тварини відчули небезпеку і просто переселилися до сусідніх багатоповерхівок, де їх знищувати ще не планували. Потім небезпека минає, і сірі рознощики небезпечних хвороб повертаються, та ще й у більшій кількості.
Отож комунальники радять городянам стежити за появою нір у підвалах та дворах і розкладати біля них отруєні приманки, заварити сміттєпроводи, які для пацюків є справжнім «клондайком», та закривати сміттєві контейнери, щоб вони також не приваблювали непроханих гостей. Інакше пацюки можуть і до квартир «прорватися».