До Дня Незалежності

Три відведені на свято вихідні кияни не нудьгуватимуть: оголошена міськдержадміністрацією програма урочистостей буде цікавою. 

У Києві ранок 24 серпня розпочнеться з церемонії урочистого покладання квітів керівництвом держави та міста до монументів Тарасові Шевченку і Михайлові Грушевському. Біля пам’ятника Володимиру Великому відбудеться урочисте зібрання.

Молитимуться за неньку і у Львові, де святкування розпочнуться на годину раніше. 24 серпня з 9.00 до 10.00 на площі Ринок зустрічатимуть «Ранок Незалежності» — академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» виконуватиме відомі класичні твори «в живій квадросистемі під філіжанку кави». Протягом дня городян і гостей міста чекають шоу байкерів, виступи творчих колективів, спортивні змагання, виставки майстрів народних ремесел... У рамках щорічного фестивалю «КіноЛев» 24 серпня покажуть Тарковського та молоде українське кіно.

Столиця вуглярів відзначатиме потрійне свято з розмахом — зустрічатиме офіційні делегації з Грузії, Росії, Великої Британії та Туреччини. На різних майданчиках Донецька організують більш ніж півсотні концертних, ігрових та розважальних програм. Двогодинне захоплююче дійство відбудеться 23 серпня в парку культури і відпочинку ім. О. С. Щербакова — майстри водно- та авіамодельного спорту покажуть свої машини в дії.

Серед іншого передбачено спортивні змагання, проведення конкурсу «Міс малятко», виставку квітів, а також гастрономічне суперництво майстрів каструль та сковорідок, які готуватимуть традиційні для різних народів страви.

Киян теж не залишать голодними — 24 серпня на Хрещатику відбудеться фестиваль морозива. Спортивні враження забезпечать «Веселі старти на роликах», долучитись до яких зможе кожен, хто їх має.

Власне, офіційні святкові заходи в столиці розпочалися ще в середу — з 20 до 23 серпня на території Національного комплексу «Експоцентр України» триватиме щорічна виставка «Барвиста Україна». Досягнення киян представили понад два десятки найкращих промислових підприємств та установ.

День Незалежності для багатьох уже став родинним святом, на доказ чого в суботу на головній вулиці столиці влаштують перші Всеукраїнські сімейні ігри. Поганяти м’яча та переглянути виступи гімнастів, циркових артистів чи футбольних фристайлерів матимуть нагоду гості з усіх областей країни. Заплановано відбіркові естафери з баскетболу, футболу та регбі, а у півфіналі та фіналі зійдуться майстри хокею з м’ячем. Продемонструвати командну гру зможуть і наші урядовці на чолі з віце-прем’єром Юрієм Бойком — під час товариського футбольного турніру на «Кубок Незалежності-2013», що завершиться у п’ятницю в Гідропарку.

До Дня Державного Прапора України, який відзначається 23 серпня, столицю прикрасять численними квітниками із синіх і жовтих хризантем. О 10-й ранку на Хрещатику біля будинку міської ради відбудеться урочиста церемонія підняття жовто-блакитного символу. Цього ж дня в столиці та інших містах країни урочисто вручатимуть паспорти 16-річним юнакам та дівчатам, які досягли значних успіхів у навчанні, спорті та мистецтві.

Для малюків проведуть акцію «Символи батьківщини очима дитини» — малі модники матимуть можливість виготовити різноманітні прикраси у кольорах національного прапора, а для старших влаштують патріотичний боді-арт. Власні креативні ідеї юні кияни представлять на виставці творчих робіт і фотографій «Синьо-жовта Україна». Наприкінці дійства організатори обіцяють створити «живий» прапор України, тож охочих приєднатися до акції запрошують прийти 23 серпня на Хрещатик у жовтій або синій футболці.

Найпопулярнішим одягом вихідного дня буде традиційна українська сорочка. Приміром, у Харкові в День Незалежності її одягне кожен учасник святкового велопробігу. Тим часом в Одесі хочуть побити рекорд із кількості людей у національному вбранні, які сформують живий ланцюг на Потьомкінських сходах — від пам’ятника Дюку Рішельє до морвокзалу. 24 серпня о першій годині дня розпочнеться Всеукраїнський «Парад вишиванок» у Києві: близько п’яти тисяч його учасників із двадцяти міст пройдуть святковою ходою від Печерського ландшафтного парку до Майдану Незалежності. З різних міст України злетяться до Києва й «Диво-птахи» — велетенські скульптури, розмальовані традиційними для цих регіонів орнаментами.

Цього ж дня в Печерському ландшафтному парку розпочнеться щорічна міська виставка квітів, яка цього разу отримала назву «Світ дитячих мрій». Втілити принаймні одну з них — промчати Хрещатиком у спортивній машині — у День Незалежності допоможуть учасники київського Автомотоклубу. А поціновувачам художнього слова на головній вулиці міста запропонують книжкові новинки, поетичні читання та автограф-сесії українських письменників.

Послухати зірок шоу-бізнесу можна буде спочатку на Європейській площі, а потім — на Майдані Незалежності. О 17.00 тут виступатимуть Олег Скрипка, Олександр Пономарьов, Таїсія Повалій, Злата Огнєвич, Вєрка Сердючка, Міла Нітіч та Антоніна Матвієнко. Завершить святкову програму феєрверк, який вибухне в нічному небі о 22 годині.