Сьогодні у Львові завершиться     Х Світовий конгрес українців, у якому беруть участь представники влади, політики та українці з 33 країн. Гаслом зібрання стали слова Лесі Українки «Contra spem spero», а головною темою — питання євроінтеграції, яка, за словами президента СКУ Євгена Чолія, є запорукою незалежності України.
«В листопаді українці очікують підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Необхідно створити міжнародну мережу громадської підтримки євроінтеграції України. І неоціненну послугу в цьому зможе надати саме українська діаспора», — заявив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул (на знімку внизу), звертаючись до присутніх. Водночас заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський (на знімку праворуч) закликав діаспору допомагати своїй історичній Батьківщині. «Ми, українці, не повинні зупинятися на тому, що ми просто є. В тому наша біда, що ми часто просто розчиняємось, перестаємо бути українцями, яким батько і мати дали свою кров. Ми часом забуваємо це», — вважає політик.
Євген Чолій запевнив, що діаспора зробить усе можливе, аби підтримати Україну в нинішній непростій ситуації. Він підкріпив свої слова таким фактом: закордонні українці є найбільшими інвесторами в економіку України. Лише торік вони переказали в Україну родичам 7,5 мільярда доларів.
Фото Євгенія КРАВСА.