Учора у столичному Українському домі відбулося офіційне відкриття Другого виставкового форуму «Доступне житло». Кілька днів (до 22 серпня включно) під одним дахом свої консультації та пропозиції надаватимуть провідні будівельні компанії та банківські установи, які найактивніше беруть участь у реалізації державних пільгових житлових програм. Тут усі зацікавлені зможуть отримати вичерпну інформацію про умови нинішніх соціальних житлових ініціатив від представників Іпотечного центру Києва та Київської області. А за бажання — навіть оформити документи на участь в одній із програм і стати на крок ближчими до свого житла.
— Тільки протягом 2013-го державними житловими програмами уже скористалися 2300 сімей, — сказав, відкриваючи виставковий форум, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник. Чиновник переконаний: виконання цих програм стимулює розвиток будівельної галузі та сприяє відновленню житлового кредитування. — Та найголовніше: ми даємо можливість активній частині наших мешканців придбати власне житло.
А от перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Володимир Вечерко відверто зізнався: «Я здивувався, побачивши, скільки у такий кризовий час у нас будується об’єктів! Наш комітет підтримує ініціативи Президента. Надалі — удосконалюватимемо нормативні документи, щоб житло стало насправді доступним для кожного. Сьогодні також проробляється програма будівництва житла для аспірантів та студентів. 
Нині Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву реалізується одразу кілька програм, спрямованих на вирішення «квартирного» питання українців. Це і президентська ініціатива здешевлення вартості іпотечних кредитів, і програма «Доступне житло», і молодіжне пільгове кредитування. Єдине правило для всіх: аби взяти в них участь, людина має перебувати на квартирному обліку і потребувати поліпшення житлових умов. Детальні умови кожної програми розміщено на сайті Держфонду. Також їх можна дізнатися у регіональних управліннях фонду.
На прикладі столиці директор Іпотечного центру Києва та Київської області Сергій Комнатний переконує: кожна програма знайшла свого адресата. «Кожна ініціатива спрямована на окрему категорію громадян. Візьмемо програму пільгового молодіжного кредитування. Нею можуть скористатися українці віком до 35 років, які не можуть взяти участь у програмі «Доступне житло», адже не мають коштів, аби сплатити 70 відсотків вартості квартири. Так само молодим людям складно скористатися програмою здешевлення іпотеки, тому що вона також передбачає перший внесок у розмірі 25 відсотків вартості квартири. А от програма «70 на 30» (доступне житло) гарна для тих, хто, маючи своє невелике помешкання, потребує поліпшення житлових умов. Так, продавши свою однокімнатну квартиру, сім’я із чотирьох осіб може переїхати у двокімнатну. Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів, я сказав би, розрахована на середній клас громадян, які і не зовсім бідні (бо мають необхідний рівень доходів для кредиту), але і не настільки багаті, щоб купити власне житло».
Попри значну популярність, кульгає фінансування програм. «Якщо зважати на попит, то обсяги фінансування молодіжного кредитування потрібно збільшувати у десятки разів, а програми «Доступне житло» — у кілька разів однозначно», — сказав Сергій Комнатний.
На знімку: віце-президент ПАТ «ХК» «Київміськбуд» Світлана Новохацька, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимир Вечерко, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник, голова правління — президент ПАТ «ХК» «Київміськбуд» Ігор Кушнір.
 
Під час роботи Другого виставкового форуму «Доступне житло».