Чинний закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачає щорічне підвищення пенсій у разі зростання середньомісячної заробітної плати на коефіцієнт, що відповідає не менш як 20 відсоткам темпів зростання середньомісячної зарплати. У 2012 році заробітна плата порівняно з 2011 роком зросла на 14,9 відсотка, проте пенсії було підвищено на мінімальний коефіцієнт 1,0298, хоча чинна норма дозволяє 100-відсоткове підвищення.

Такий механізм підвищення виплат призводить до знецінення пенсій, призначених у попередні роки, переконані народні депутати від фракції «Батьківщина» Валерій Сушкевич та Арсеній Яценюк. За їхніми словами, за рівних умов по стажу та заробітку, але призначені в різні роки виплати, можуть відрізнятися в 2—2,5 разу. Як наслідок, при середньому коефіцієнті заробітної плати 1,5 і середньому стажі 37 років, розмір пенсії, призначеної у 2008 році, становить 897,53 грн., а в 2013 році — 1774,75 грн. Власне, усунути причину виникнення цього розриву депутати пропонують, ухваливши підготовлений ними законопроект про внесення змін до частини другої статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо осучаснення пенсій. Народні обранці наголошують також, що у соціальних ініціативах Президента теж акцентується увага на цій проблемі. Але механізм реалізації запропоновано традиційний — шляхом проведення одноразового перерахунку пенсій. «Це, звичайно, є позитивним кроком для пенсіонерів, виплати яких в умовах сучасного стану економіки швидко знецінюються. Але це рішення лише бореться із наслідками і не усуває причину», — йдеться у пояснювальній записці.

Підготовлений народними депутатами законопроект запроваджує механізм, який дасть можливість, починаючи з 2014 року, осучаснювати на 100% пенсії, призначені у 2013-му та наступних роках. Водночас Кабінет Міністрів зобов’язується здійснити перерахунок виплат, призначених до 2013 року.

Свій висновок щодо депутатської законодавчої ініціативи вже зробили в Головному науково-експертному управлінні. «Реалізація цієї пропозиції сприятиме поступовому осучасненню пенсійних виплат та забезпечуватиме недопущення утворення надмірного розриву в розмірах виплат, призначених у різні роки. Однак вона може бути запроваджена лише за умови визначення конкретних джерел та можливостей її фінансування у повному обсязі», — йдеться у висновку. Утім, експерти переконані: законопроект може бути прийнятий за основу. Подібної думки дотримується й профільний Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Довідково

Для ліквідації розриву у пенсіях, призначених до 01.01.2013 року, законопроектом пропонується зобов’язати Кабінет Міністрів поступово перерахувати пенсії у такому порядку:

у 2014 році — з урахуванням показника середньої заробітної плати, який застосовувався при призначенні пенсій у 2009 році;

у 2015 році — з урахуванням показника середньої заробітної плати, який застосовувався при призначенні пенсій у 2010 році;

у 2016 році — з урахуванням показника середньої заробітної плати, який застосовувався при призначенні пенсій у 2011 році;

 

у 2017 році — з урахуванням показника середньої заробітної плати, який застосовувався при призначенні пенсій у 2012 році.

 

Вл. інф.