Лейтмотивом десятого Світового конгресу українців у Львові стали слова Лесі Українки «Contra spem spero (без надії сподіваюсь)». Присвячений він, насамперед, сумній даті в історії нашого народу — 80-річчю пам’яті жертв 
Голодомору.
«Визнання світом цієї страшної трагедії — це шана невинним жертвам, 10 мільйонам українцям, 3 мільйонам дітей», — зазначила Ярослава Хортяні, перший заступник президента Світового конгресу українців та голова Європейського КУ. — Власне, Голодомор став головною темою роботи найавторитетнішого зібрання світового українства не лише на пленарних засіданнях, а й під час акцій, які проходять на вулицях міста під егідою Світового конгресу».
20 серпня колона учасників форуму пройшла вулицями Львова від головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» до пам’ятника Тарасові Шевченку, де відбулась екуменічна панахида пам’яті загиблих під час великого голоду. Після спільної молитви до підніжжя пам’ятника поклали композиції із п’яти обвитих чорною стрічкою колосків пшениці. Вони символізують життя і духовне багатство, а також нагадують про сумнозвісний сталінський закон про п’ять колосків.
Пам’ятну програму було продовжено у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.
Особливість ювілейного конгресу полягає у тому, що він присвячений як важливим проблемам минулого, так і найактуальнішим питанням сьогоденного життя. Під час круглих столів будуть обговорені такі теми: «Євроінтеграція як запорука незалежності України та сприяння її демократизації», «Світове українство. Про проблеми світового українства» та «Голодомор 1932—1933 років. Правда перемагає». І якщо тема Голодомору — це наше трагічне минуле, то тема Угоди про асоціацію з ЄС — питання майбутнього України як держави і водночас українців як народу.
Учасники форуму відзначали, що президент Світового конгресу Євген Чолій зробив багато для того, щоб Європа зрозуміла наші намагання, і, незважаючи на всілякі перешкоди, у листопаді все-таки було підписано Угоду про асоціацію. Якщо Україна не підпише Угоду про асоціацію, то країні на довгі роки буде закритий шлях до Європи. Це мають зрозуміти громадяни країни і впливати на уряд, щоб угода не була зірвана.
Тож не випадково після завершення Х Світового конгресу відбудеться ще одна знакова подія — ІV міжнародний конгрес «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті», який буде присвячено 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.
Львів.
 
ДОВІДКОВО
 
СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів земляків і має свої організації у 33 країнах.