У стаціонарне відділення територіального центру соціального обслуговування у місті Радивилові приходять лікуватись від... самотності. Цей заклад розмістили на території райлікарні в затишному приміщенні. Поки що використовують чотири просторі кімнати. В майбутньому тут приймуть три десятки одиноких інвалідів та людей похилого віку. Для цього підготують ще шість кімнат.
У найближчих планах адміністрації закладу — благоустрій території, встановлення пандусів, бо тутешні пацієнти —  здебільшого інваліди, які пересуваються на візках.
Цьогоріч сюди переселилося дев’ятеро пенсіонерів віком від 64 до 84 років.
— Інколи людині навіть нема кому сказати, що вона самотня, — каже директор територіального центру Микола Малишкін. — Торік наші працівники провели моніторинг: скільки людей по району потребує невідкладної допомоги, хто з них зовсім не має родини або ж сімейної підтримки; хто через інвалідність взагалі безпорадний у побуті? Картина вийшла доволі вразливою — постало питання, щоб взяти під опіку тих, хто залишився наодинці зі своїми життєвими проблемами. Депутати Радивилівської районної ради схвалили ініціативу створення стаціонарного відділення як гуртової житлової домівки для одиноких людей. Підтримав її і голова Рівненської ОДА Василь Михайлович Берташ, який ще й на новосілля подарував телевізор. Для створення стаціонару було залучено як бюджетний, так і благодійницький потенціал. Серед доброчинців — Володимир Варфалюк, Ярослав Лівінюк, Юрій Джунь, Віктор Братащук, Зінаїда Синицька та багато інших.
Першою мешканкою стаціонарного відділення стала 79-річна Марія Федорівна Валігура із села Копані. Каже, що з віком людина більше прив’язана до рідної домівки. «Але через важкий перелом ноги я не змогла ходити і навіть вставати з ліжка. Отак і потрапила сюди, про що зараз геть не шкодую, — розповідає Марія Федорівна. — Бо тут не тільки доглядають за немічними, годують, а й добре ставляться до нас».
Мешканці стаціонарного відділення територіального центру перебувають на державному утриманні. Забезпечені чотириразовим харчуванням, одягом, взуттям. Від департаменту соцзахисту ОДА відділення отримало також милиці, ходунки, візки для кожного, хто їх потребує.
Загалом перебування одного пацієнта в стаціонарі обходиться в межах 2800 гривень на місяць. Із них понад 2000 гривень виділяють із бюджету, решту покривають за рахунок пацієнтів. Чверть своєї пенсії люди похилого віку отримують «на руки», решту Пенсійний фонд переказує на рахунок територіального центру — для забезпечення ліками, продуктами тощо.
Рівненська область.