Коровам страуси не завадять
У СТОВ «Росія» Новоукраїнського району на Кіровоградщині ще живі старі традиції колгоспного ладу, за якого господарство славилося на всю Україну і значними врожаями, і не менш вагомими надоями та приростами ваги. У ті часи, наслідуючи яскраві приклади добросовісної роботи голови колгоспу, орденоносця, ветерана Великої Вітчизняної війни Василя Бабенка, Героїв Соціалістичної Праці — бригадирів Миколи Цертія та Віктора Андріяша, орденоносної доярки Ольги Бубнової, люди досягали таких результатів у роботі, з якими не соромно було їхати на виставки досягнень народного господарства.
Відтоді багато чого змінилося. Показники в сільському господарстві країни істотно впали навіть за наявності сучасних прогресивних технологій. Тваринництво віднесли до розряду нерентабельних. У села прийшло безробіття. А їсти почали не своє, а американське, польське, австралійське, бразильське, білоруське, навіть новозеландське...
А «Росія»... «Росія», на противагу переважній більшості сусідів-господарників, ще довгі роки керувалася переконаннями, що рослинництву без тваринництва не обійтися. Так само, як не вижити людям без роботи. Щоправда, з часом і тут поголів’я корів та свиней значно скоротилося. Але...
Свиней утримують понад 2500 голів змішаних порід — великої білої та ландрас. Є тисяча голів ВРХ голштинської породи, вівці, коні, ослики, кози, кролики, гуси, кури. А також — страуси, павичі, фазани та голуби. А ще тут і рибу розводять, і бджіл тримають. Одне слово — господарство чималеньке.
Усе це дозволяє не лише забезпечувати роботою майже триста місцевих жителів, а й отримувати доходи і навіть задоволення. Тваринництво дає й органічні добрива для чималенького — понад п’ять тисяч гектарів — клину, відведеного під рослинництво.
Може, тому й мають тут врожаї трохи кращі, ніж в переважної більшості господарств тієї ж кліматичної зони. Звичайно, обсяги внесення органіки не ті, що були за часів Союзу. Та й до належних нормативів далеко. Але все ж у господарстві і сівозмін дотримуються, і лани удобрюють — наявна тваринницька база дає змогу вносити до 40 тонн перегною на гектар.
Кіровоградська область.
 
Гуси породи «велика сіра» — ще один напрямок птахівництва.


Головний зоотехнік Світлана Пиріг і головний ветеринарний лікар Володимир Сергієнко з черговим страусовим подарунком.


Кізочки за доїнням до тваринниці Тетяни Коваль стають у чергу.
Фото автора.