У Житомирі відбулося обласне свято меду, приурочене до Дня пасічника. Область — серед лідерів за виробництвом смачної і цілющої продукції: тут качають кожну одинадцяту тонну меду в Україні. За статистикою, в розрахунку на одного жителя Житомирщини його виробляють п’ять кілограмів проти півтора в середньому по країні. Якщо брати загалом по Україні, то виробництво меду за останніх двадцять років зросло на 38 відсотків, а на Житомирщині — у 13 разів.

Директор департаменту ринків тваринництва Міністерства аграрної політики і продовольства Андрій Гетя сказав, що Житомирська область — єдина в державі, яка коштами власного бюджету підтримує галузь бджолярства. За останні два роки цим скористалися 24 сільськогосподарські підприємства та 1523 особисті селянські господарства, які утримують 20 і більше бджолосімей, що дало можливість здешевити вартість придбаних для підгодівлі бджіл 108 тонн цукру на 615 тисяч гривень, а вуликів і засобів захисту бджіл на суму 39 тисяч гривень. Завдяки такій підтримці питома вага пасік, на яких понад два десятки бджолосімей, зросла торік на 18 відсотків.

Під час свята пасічники області представили на виставці свіжозібраний мед із різних медоносів, а також прополіс, квітковий пилок, забрус, віск, маточне молоко та іншу продукцію бджільництва. Тих, хто досяг найбільших успіхів, вшанували. Вони отримали відзнаки Мінагрополітики, облради, облдержадміністрації, Національного наукового центру «Інститут бджільництва», обкому профспілки працівників АПК. Бджолярі передали дитячим інтернатним закладам 300 кілограмів меду.

Свято святом, але пасічники говорили і про проблеми. Найголовніша з них — реалізація продукції. Голова ОДА Сергій Рижук та голова облради Йосип Запаловський запевнили: підприємцям, які забажають створити спеціалізовані магазини меду, що будуть водночас і міні-музеями бджолярства, і кав’ярнями, де можна буде поласувати медом, запиваючи його чаєм із цілющих трав, влада встановить символічну орендну плату. Зазначалося, що пасічникам мають платити за те, що їхні бджоли підвищують урожай гречки, ріпаку, соняшнику та інших культур.

Житомир.