Парад короваїв у Вінниці може стати рекордним, як і врожай зерна

Вперше у Вінниці 24 серпня пройде парад обрядових короваїв. Святий хліб представлять пекарі підприємств та окремі майстри з усіх 27 районів області. Участь у заході зголосилися взяти також гості з Луцька, Дніпропетровська та Павлограда.

— Ми подали заявку до Книги рекордів України на встановлення рекорду, адже це буде найбільший Парад короваїв із тих, які відбувалися у нашій державі до цього часу, — каже директор департаменту культури Вінницької міськради Ірина Френкель. — Запрошуємо також усіх бажаючих мешканців нашого обласного центру та інших міст держави, які володіють мистецтвом створення короваїв, привезти до Вінниці свої святині. Якщо вдасться встановити рекорд щодо одночасної кількості короваїв, зібраних в одному місці, кожен учасник отримає відповідне свідоцтво про участь у параді. Символічно й те, що цьогоріч в області очікують на рекордний показник валового збору зерна: за прогнозами, збіжжя зберуть майже п’ять мільйонів тонн.

Після того як хлібопекарі з духмяними хлібинами на вишитих рушниках пройдуть головною вулицею Вінниці — Соборною, у Центральному парку культури й відпочинку відбудеться виставка короваїв. На ній можна буде придбати уподобані витвори пекарського мистецтва.

Тут же презентують ще одну виставку робіт петриківського розпису. Її представлять майстри з Дніпропетровщини, які охоче відгукнулися на запрошення вінничан поділитися скарбом, занесеним до культурної спадщини ЮНЕСКО. Гості проведуть для охочих майстер-класи з художнього розпису. Ще один майстер-клас даватимуть місцеві вишивальниці, учасники виставки «Узором долі вишита сорочка», організованої Центром народної творчості. Обласний краєзнавчий музей готує виставку під назвою «Шевченко на всі часи». Під час її проведення відбудеться конкурс юних художників, вони запропонують власні малюнки-ілюстрації до творів Кобзаря.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Велопробіг з прапором

До 22-ї річниці Незалежності 22 сумських спортсмени здійснять велопробіг територією області, тримаючи в руках Державний прапор України. Голова Федерації велоспорту Сумщини Євген Гонтовенко вважає двоколісний транспорт справжнім символом незалежності, оскільки той, хто на ньому пересувається, не потерпає ні від «пробок» на дорогах, ні від цін на пальне. Символом незалежності, за словами голови Федерації велоспорту, можна вважати і Сумщину, оскільки це — партизанський край, який був своєрідною вольницею у роки війни.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

Навчатимуть гри на старовинному інструменті

Понад півтораста юних бандуристів з усієї України візьмуть участь у дитячому музичному фестивалі «Таврійські зустрічі», що 24—25 серпня пройде у курортному селищі Залізний Порт на Херсонщині. Як повідомив член оргкомітету фестивалю Олег Олексюк, акцію взяв під особистий патронат голова Національної спілки кобзарів України, народний артист України Володимир Єсипок. Але справжньою її родзинкою, безсумнівно, стане майстер-клас для молодих аматорів народного мистецтва, який проведе соліст Європейського джазового оркестру (Данія) Георгій Матвєєв. Цей артист вдихнув нове дихання у старовинний інструмент, розробивши вісімнадцять нових способів гри на електробандурі. І на фестивалі «Таврійські зустрічі» Георгій Матвєєв допоможе бандуристам-початківцям також оволодіти цими способами, що, безперечно, зацікавлять сучасного слухача.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.