Учорашнє засідання ХІІ сесії Київської міської ради тривало не більше 15 хвилин. Саме стільки часу знадобилося 79 зареєстрованим у сесійній залі депутатам, аби розглянути та ухвалити рішення щодо п’яти питань порядку денного. Серед них, зокрема, соціальні та фінансові питання, а також звернення до Верховної Ради України стосовно призначення виборів у Києві. Як зазначено у зверненні, незважаючи на очевидність легітимності Київської міської ради до моменту обрання нового складу, питання виборів занадто підігрівається деякими політичними силами. Тому в інтересах киян міськрада просить парламент визначити строк проведення перегонів у столиці.

Щоправда, представників опозиційних фракцій у сесійній залі не було.
Між тим, сама будівля КМДА ще зранку перебувала в оточенні міліції. Під її стіни прийшли також близько 10 тисяч працівників бюджетної сфери, які вимагали від депутатів міськради проведення сесії і виділення коштів на виплату муніципальних надбавок учителям, медикам та соціальним працівникам, а від парламентаріїв — припинити незаконне втручання в роботу органу місцевого самоврядування.
У свою чергу представники опозиційних парламентських фракцій «Свобода», «Батьківщина» й «УДАР» та їхні прихильники намагалися перешкодити проведенню сесії. Проте коли вони спробували потрапити до Київради, між ними та працівниками «Беркута» сталася сутичка.
 
Точка зору
 
Народний депутат Михайло Чечетов (фракція Партії регіонів):
«Питання столичних виборів на даний момент не актуальне. І події під Київрадою, коли люди вимагали від депутатів не виборів, а конструктивної роботи на благо киян, тому підтвердження. Політичні ігрища нікому не потрібні. Політики вже загрались, якщо заручниками зробили десятки тисяч бюджетників. Що стосується проведення сесії, то це абсолютно законно, і є рішення суду, яке підтвердило легітимність Київради доти, поки не буде обрана нова рада. Для представницьких органів характерний принцип безперервності влади. Депутати працюють, поки не буде обрано новий склад, адже потрібно вирішувати багато важливих для громадян питань».
Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк:
«Це смішно, що Київрада приймає звернення до Верховної Ради про призначення виборів уже втретє. Те, що вчора зробила Київрада, — це взірець неповаги, взірець того, як вони бояться людей — забарикадувалися за сотнями «беркутівців». Сьогоднішній день сформував політичний порядок денний наступної сесії Верховної Ради — це боротьба за свободу в Україні й волю народу».
Вл. інф.
Працівники бюджетної сфери вимагають від депутатів міськради проведення сесії.
 
Перед будинком Київміськради.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.