Широке відзначення громадськістю 290-річчя з дня народження Г. С. Сковороди отримує своє продовження в нових акціях з увічнення пам’яті мандрівного філософа — генія українського народу, наближенні його спадщини до сучасників. Генератором усіх цих дійств виступає громадський комітет великого проекту «Сковорода-300».
Одним з них став проведений нещодавно в Національній академії мистецтв України круглий стіл на тему: «Григорій Сковорода і сучасний контекст». Відомі діячі культури, вчені, громадські активісти — дослідники творчості великого мислителя вкотре вели мову про безкінечну філософію творчості Григорія Савича як письменника, мислителя та педагога, його могутній духовний потенціал, що є прикладом для сучасного процесу культуротворення.
Як зазначали промовці — М. Стороженко, В. Костюченко, Л. Андрієвський, Б. Войцехівський, В. Політов, В. Мельник та інші — поетичне і мудре слово Г. Сковороди несе не лише українському народу, а й світовій спільноті віру, добро і свободу — одвічну науку щастя, яку не завжди вміло опановують нащадки. Чому? Бо геніальний мислитель ще не вивчений, не пізнаний і не оцінений сповна. Тож сьогодні одним з першочергових завдань і є донесення до сучасників його спадщини, конче актуальної нині для української спільноти.
Учасники круглого столу ділилися новими дослідженнями щодо проникнення ідей Г. С. Сковороди в Європу та на інші континенти, вшанування там нашого славного земляка, що спонукає і нас пильніше й глибше вдивлятися в обриси його величі. Та якомога повніше пропагувати цю велич, наслідуючи життєві принципи мудреця. А саме тут, лунало журне слово, мало б краще відчуватися потужне державницьке плече. Громадськість не всесильна. Це на державному рівні вже час вирішити питання і про повне видання творів Г. С. Сковороди сучасною українською мовою, і про відкриття врешті його музею в столиці України.
Громадські активісти ділилися планами подальшого втілення проекту «Сковорода-300», серед яких — продовження масштабної роботи з народження Сковородинівських світлиць, парків і гаїв, дослідження маловідомих сторінок життя і творчості Григорія Савича, облагородження і внесення до Зводу пам’яток України пам’ятних місць, пов’язаних з перебуванням там мандрівного філософа. А найближча акція — завершення і встановлення пам’ятника Мислителю на його батьківщині — в с. Чорнухи Полтавської області — роботи молодого скульптора В. Андріанова.
Учасники поважного зібрання в Національній академії мистецтв України ознайомилися там з виставкою творів образотворчого мистецтва відомих українських художників і талановитої молоді, зокрема, М. Стороженка, В. Перевальського, С. Якутовича, В. Чебаника, Г. Ягодкіна, А. Гончара, О. Сердюка та інших. Усі вони присвячені Сковородиніані і викликали жвавий інтерес присутніх.
Ця виставка триватиме до 10 вересня і варта уваги широкої публіки.